Wereldwijd herstel vaccinatiegraad, maar Nederland blijft achter

18 juli 2023

Vandaag gepubliceerde gegevens van UNICEF en de WHO laten veelbelovende tekenen van herstel zien van het aantal vaccinaties dat wereldwijd wordt gegeven. In Nederland is echter een daling te zien van het aantal kinderen dat vaccinaties krijgt uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Baby krijgt vaccinatie

De 1-jarige Hussein uit de Filippijnen, krijgt zijn bof- en rubellavaccin (MMR) van gezondheidswerker Ash Abubacar (32) terwijl zijn tante Johainah (rechts) hem vasthoudt.

De 1-jarige Hussein uit de Filippijnen, krijgt zijn bof- en rubellavaccin (MMR) van gezondheidswerker Ash Abubacar (32) terwijl zijn tante Johainah (rechts) hem vasthoudt.

In 2022 kregen wereldwijd meer kinderen vaccinaties dan in het jaar ervoor. In 2022 kregen 20,5 miljoen kinderen geen of te weinig vaccinaties, in het jaar ervoor waren dat er nog bijna vier miljoen meer. Toch zit de vaccinatiegraad nog niet op het niveau van vóór de coronapandemie.

Niet in alle landen stijgt de vaccinatiegraad, zo blijkt uit de UNICEF/WHO-cijfers. Een opvallende uitzondering is bijvoorbeeld Nederland: daar is de vaccinatiegraad juist gedaald ten opzichte van de periode voor de pandemie. 

Ernstige waarschuwing
“Dit is een ernstige waarschuwing”, zegt Sacha Bökkerink, hoofd programma’s bij UNICEF Nederland. “Het herstel van de vaccinatiegraad vindt niet in alle landen plaats, het vertrouwen in vaccins is afgenomen, en zolang landen de hiaten in hun vaccinatieprogramma’s niet herstellen, lopen kinderen risico’s.”

Van de 73 landen die tijdens de pandemie een aanzienlijke daling van de vaccinatiegraad kenden, zijn er 15 hersteld tot het niveau van vóór de pandemie, 24 zijn op weg naar herstel en, het meest zorgwekkend, 34 zijn gestagneerd of blijven achteruitgaan.

Aanbevelingen
UNICEF roept landen op om kinderen die hun vaccinatie hebben gemist, die in te laten halen. Daarnaast moeten de vaccinatiediensten worden hersteld en verbeterd zodat meer kinderen een vaccinatie kunnen krijgen, en moet er meer worden gedaan om het vertrouwen in vaccins te vergroten.