Car extra trekking cover

Samen voor kinderrechten

De Nationale Postcode Loterij zet zich in voor een groene en rechtvaardige wereld. Ook UNICEF doet dit: alleen in een schone, eerlijke wereld kunnen alle kinderen kind zijn. UNICEF Nederland wordt al sinds 1993 gesteund door de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers.

58 duizend kinderen op Aruba en Curacao gaan profiteren van dit project. Maar ook leerkrachten en ouders worden actief betrokken.

Verborgen kinderleed in ons koninkrijk

Met de geweldige bijdrage van ruim 2,3 miljoen euro in januari 2022, gaat UNICEF ervoor zorgen dat een groep kinderen die in de knel zijn geraakt, weer in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Op Aruba en Curaçao komt kindermishandeling relatief vaker voor dan in het Europese deel van ons Koninkrijk. De coronapandemie heeft dit probleem vergroot. Naast fysieke en mentale pijn doen kinderen die worden mishandeld het slechter op school en hebben zij problemen met het aangaan van stabiele relaties. Aruba en Curaçao zijn financieel ook zwaar getroffen door de coronacrisis. Hierdoor bestaat er vanuit de overheden geen ruimte voor financiering van het probleem. UNICEF gaat er daarom op verzoek van de overheden van Aruba en Curaçao voor zorgen dat deze groep kinderen weer in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Samenwerking met overheden, bedrijven, zorgverleners, het onderwijs en de jeugd zelf staat hierbij centraal.

Pierre Mbassissi (3) uit CAR was ernstig ondervoed. Door pindapasta van UNICEF is hij inmiddels hersteld! 

Het enige kinderziekenhuis 

Met de extra trekking bijdrage van ruim 1,4 miljoen euro in 2018 die de Postcode Loterij heeft toegekend kan UNICEF het enige kinderziekenhuis dat er is in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) steunen. De loterij is daarmee een van de weinige partijen die haar nek durft uit te steken voor de kwetsbare kinderen in het armste land ter wereld. Door het jarenlange oorlogsgeweld in het land ontbreekt het er aan werkelijk alles. Kinderen sterven dagelijks aan ziektes die te voorkomen zijn. UNICEF zorgt ervoor dat de medische zorg in het ziekenhuis verbeterd wordt door voldoende personeel, medicijnen en materialen. In de regio worden 10 regionale gezondheidscentra opgezet zodat het ziekenhuis wordt ontlast en de kinderen dichtbij huis terecht kunnen voor goede basiszorg. 

Een kwart eeuw impact

UNICEF werkt elke dag in de meest afgelegen gebieden om kinderen te helpen die dat het meest nodig hebben. Dat doen we om deze kinderen een liefdevolle kindertijd te geven waarin ze worden beschermd, ze gezond kunnen opgroeien en ze naar school kunnen gaan om hun dromen waar te maken. Mede dankzij de jarenlange steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers heeft UNICEF de afgelopen 25 jaar heel veel bereikt.

  • De kindersterfte is met de helft teruggebracht.
  • Polio is bijna de wereld uit! Het aantal gevallen is met 99% verminderd.
  • Het aantal kinderen tot 14 jaar dat besmet wordt met hiv is met de helft gedaald.
  • Het aantal ondervoede kinderen is gehalveerd.
  • Het aantal jongeren dat kan lezen en schrijven is gestegen van 83 naar 91%
  •  2,6 miljard meer mensen hebben toegang tot schoon drinkwater.

Stop seksueel geweld in conflictgebieden

Tijdens oorlogen en conflicten lopen vooral meisjes en vrouwen risico het slachtoffer te worden van seksueel geweld. Dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan Stichting Vluchteling en UNICEF krijgen slachtoffers in Congo, Syrië en Libanon betere hulp.

Raad van Kinderen

Via de Raad van Kinderen laat UNICEF samen met de Missing Chapter Foundation de stem van kinderen horen binnen bedrijven en andere organisaties, zodat die meer rekening houden met kinderrechten. 

“Voor organisaties die serieus met de toekomst bezig zijn, zou het instellen van een Raad van Kinderen de logische standaard moeten zijn binnen hun bedrijfsvoering”

Laurentien van Oranje, MCF-oprichter en directeur

Zwerfjongeren in Oekraïne en Moldavië

Door diverse problemen vluchten jongeren in Oekraïne en Moldavië de straat op waar ze in aanraking komen met prostitutie en drugs. Onder de straatjongeren in Oekraïne vindt daardoor één van de snelst groeiende HIV-epidemieën ter wereld plaats. UNICEF kan hen helpen dankzij de Nationale Postcode Loterij. 

Strijd tegen kinderarbeid in de goudmijnen van Burkina Faso

Duizenden kinderen zoeken in Burkina Faso in stoffige goudmijnen naar goud. Baby's brengen de hele dag door op de rug van hun goud zevende moeders. Samen met de overheid en lokale partners zorgt UNICEF daarom onder meer voor kinderopvang en onderwijs. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij is kinderarbeid in de goudmijnen van Burkina Faso hopelijk snel verleden tijd.

Schoon drinkwater in Sierra Leone

Met steun van de Nationale Postcode Loterij geeft UNICEF gemeenschappen in zes provincies van Sierra Leone waterpunten en sanitaire voorzieningen. Dat gebeurt ook op scholen en in klinieken in afgelegen gebieden. 

“Kinderen gaan naar school, zodat er later grote mensen zijn die wel snappen hoe we met de aarde om moeten gaan”

Rembrandt (8)