Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?
“UNICEF en jij, voor ieder kind!”
Kinderen lijken minder vatbaar voor het virus, maar de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis zijn ook voor hen rampzalig. De basiselementen voor de bouw van de toekomst van een kind vallen weg, van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot vaccinaties. De gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen staat op het spel.
Wereldwijd zitten nog steeds 1.2 miljard kinderen thuis. 370 miljoen kinderen missen hun enige dagelijkse maaltijd, en 80 miljoen kinderen missen door de coronacrisis belangrijke vaccinaties. Door het verstoorde zorg- en voedselsysteem lopen acuut en chronisch ondervoede kinderen een nog veel groter risico op overlijden. Volgens een recent onderzoek kunnen door de impact van corona het komende half jaar elke dag 6.000 meer kinderen sterven. En dit is maar een kleine greep uit de vele, rampzalige korte- en langetermijngevolgen van deze crisis voor kinderen. Er is onmiddellijk actie nodig om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet de slachtoffers worden van een wereldwijde pandemie.
Donateurs zoals jij maken hulp aan de kinderen mogelijk. Jij helpt hen overleven in een acute noodsituatie en tijdens een wereldwijde crisis, op een directe en concrete manier. Mogen we op je onmisbare steun rekenen?
Doneren kan bij UNICEF eenmalig, maar bijvoorbeeld ook maandelijks. Dankjewel!
RSIN (Fiscaal): 0034.17.177 B01
Al 70 jaar maakt UNICEF zich samen met overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven, vrijwilligers en donateurs zich sterk voor het verbeteren van de toekomstkansen van kinderen over de hele wereld. En met succes: mede dankzij jouw steun gaat 90 procent van alle kinderen naar school, terwijl dat in 1960 nog 48 procent was. Het aantal kinderen dat wordt ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes is gestegen van 20 procent in 1980 naar 83 procent tegenwoordig. Bovendien heeft 89 procent van de wereldbevolking nu toegang tot schoon drinkwater. Voor meer resultaten, zie onze programma's.
In 2019 was ons kostenpercentage 20 procent. Dat ligt ruim onder de CBF-norm van 25 procent. Van iedere euro ging in 2019 € 0,80 direct naar kinderen die onze hulp nodig hebben.
Heel veel! Je hulp is hard nodig. Of het nu gaat om vrijwilligerswerk, iets kopen in onze webshop of een actie starten of steunen.
Ja, natuurlijk kan dat. Je kunt doneren via gironummer 121. Het IBAN-nummer is NL86 INGB 0000 0001 21. Helaas kunnen we je op deze manier niet bedanken of op de hoogte houden van de impact die je met jouw steun maakt. Lees verder
UNICEF werkt in 190 landen aan de bestrijding van corona. Dat doen we samen met de WHO, overheden en andere partners.
Samen met de WHO, met overheden en met andere partners werkt UNICEF hard om het virus te stoppen en de effecten op publieke diensten en de meeste kwetsbare gemeenschappen te beperken. De prioriteiten zijn het beperken van het aantal besmettingen – door voorlichting en het leveren van hygiënische en medische middelen – en het verkleinen van de impact van deze crisis op kinderen, jongeren en hun verzorgers. Ook werkt UNICEF in meerdere landen samen met de overheid om onderwijsprogramma’s op te zetten, om ervoor te zorgen dat kinderen thuis kunnen blijven leren. UNICEF biedt ook psychosociale zorg en financiële steun voor families die door de crisis nog meer in armoede leven.
Ook voor UNICEF is dit een ongekende uitdaging. Internationaal transport is beperkt, en de hulpmiddelen zijn schaars. Gelukkig weten wij als geen ander hoe je snel moet schakelen tijdens een crisis. Door concrete afspraken te maken met leveranciers en goed samen te werken met partners en transportbedrijven, kan UNICEF ook tijdens deze wereldwijde crisis dit werk blijven doen.
We noemen kinderen niet voor niets de onzichtbare slachtoffers van deze crisis. Ze lijken inderdaad het minst vatbaar, maar voor hen zijn de gevolgen van een wereldwijde pandemie enorm. Door de crisis vallen de basiselementen voor een goede toekomst van een kind weg, van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot een veilig thuis.
In de hele wereld hebben scholen vanwege de coronacrisis hun deuren gesloten. Meer dan 460 miljoen kinderen (één op de drie) vallen wat het volgen van thuisonderwijs betreft buiten de boot, bijvoorbeeld omdat ze geen toegang hebben tot internet. 346 miljoen kinderen missen hun dagelijkse schoolmaaltijd. Vaak is het de enige warme maaltijd die ze op een dag krijgen.
Corona heeft in minstens 68 landen vaccinatieprogramma’s in de war geschopt. Zo’n 80 miljoen jonge kinderen hebben daardoor een grotere kans om ziek te worden en te overlijden aan de gevolgen. Door de economische gevolgen van de crisis, nu en in de toekomst, zullen miljoenen kinderen in nog meer armoede leven. En verminderde toegang tot voedsel betekent nog veel meer chronisch en acuut ondervoede kinderen.
We zijn er in deze crisis ook voor kinderen in Nederland. Onze jarenlange ervaring met crisissituaties delen we nu met het Nederlandse publiek. Ook geven we extra aandacht aan de situatie van de meest kwetsbare kinderen in Nederland, waaronder kinderen in asielzoekerscentra en kinderen op de Cariben. Dat doen we voor en achter de schermen.