Ambassadeurs

Promoten, reizen, vertellen, delen en doen. De ambassadeurs van UNICEF zetten zich vol overgave in om met hun bekendheid het wereldwijde werk van UNICEF onder de aandacht te brengen.

Waarom werkt UNICEF Nederland met ambassadeurs? Zij brengen ons belangrijke werk voor kinderen onder de aandacht. Soms is er een reis naar het buitenland nodig om in Nederland voldoende aandacht en fondsen voor de situatie voor kinderen te krijgen. Daar hebben we met elkaar duidelijke afspraken over gemaakt. 

Paul van Vliet

Cabaretier Paul van Vliet is sinds 1992 ambassadeur van UNICEF Nederland. “Audrey Hepburn vroeg me of ik ambassadeur van UNICEF Nederland wilde worden en daarover heb ik hooguit twee minuten nagedacht voordat ik 'ja' zei."

Onvermoeibaar zet Paul zich in om resultaten voor kinderen te bereiken. In zijn shows vraagt hij aandacht voor UNICEF, hij heeft UNICEF in zijn testament opgenomen en roept anderen op dat ook te doen.

Sinds een paar jaar wordt zelfs de Paul van Vliet award uitgereikt aan organisaties die zich inzetten voor kinderrechten.

Monique van de Ven

"Denk aan al die moeders die hun kinderen verliezen; aan honger, aan ziekten door onhygiënische toestanden die vaak met eenvoudige medicatie zijn te genezen. In de ontwikkelingslanden zie ik dat de UNICEF-programma's werken."

Actrice Monique van de Ven gunt alle kinderen van de wereld net zo’n liefdevolle jeugd als zij zelf heeft gehad. Daarom is ze sinds 1996 een gepassioneerd ambassadeur van UNICEF Nederland.

Zij steunt het werk van UNICEF door het onder de aandacht te brengen in de media en mensen te inspireren op evenementen. Zo sprak zij onlangs nog op de opening van de tentoonstelling To Audrey with love, in het Gemeentemuseum. 

Klaas van Kruistum

Presentator Klaas van Kruistum zet zich met dezelfde energie in voor kinderen als dat hij zijn programma's presenteert. Presentaties geven, het schrijven van artikelen, het optuigen van een Zapplive actieweek voor UNICEF: je kunt het zo gek niet bedenken of Klaas doet het. 

"Met veel plezier kijk ik terug op die onbezorgde kindertijd: geen verantwoordelijkheden, lekker naar school en buitenspelen. Dat gun je elk kind. Toch weet ik heel goed dat het op veel plekken in de wereld anders is. Daarom draag ik graag mijn steentje bij als ambassadeur van UNICEF."

Claudia de Breij

"De mobiele klinieken waar zieke, ondervoede kinderen geholpen werden, de trots van kinderen die eindelijk naar school mochten… ik vond het geweldig om te zien in Tsjaad."

Sinds 2012 is Claudia de Breij ambassadeur van UNICEF. Met een nuchtere en kritische blik is zij overtuigd van de noodzaak van het werk van UNICEF. Ze vraagt daar op verschillende manieren aandacht voor.

Zo werkte ze al mee aan verschillende tv programma's voor UNICEF. Onlangs bezocht ze nog een asielzoekerscentrum om de problemen hier voor het voetlicht te brengen. 

Jörgen Raymann

Als geen ander weet Jörgen mensen te enthousiasmeren voor UNICEF. Tijdens bijeenkomsten voor jongeren, bedrijven, vrijwilligers of fondsenwervers hangen zijn toehoorders aan zijn lippen. Ook presenteert hij regelmatig events waar UNICEF een rol heeft. 

Presentator en cabaretier Jörgen Raymann kreeg in zijn jeugd hulp toen dat hard nodig was. Hij gunt kinderen wereldwijd hetzelfde en is daarom sinds 2005 ambassadeur van UNICEF Nederland.

Ranomi Kromowidjojo

"Ik vind het mooi te zien dat sport en spel door UNICEF worden gebruikt om kinderen te helpen. Ik denk dat sport ontzettend veel betekent voor hen." 

Ranomi ging voorafgaand aan de Olympische Spelen naar Brazilië en zag hoe UNICEF daar het verschil maakte in kinderlevens. Vervolgens heeft zij als ambassadeur aandacht gevraagd voor de situatie van kinderen daar. Ook geeft zij zo nu en dan een spreekbeurt over kinderrechten.

Renate Gerschtanowitz

"Waarom krijg ik een uitnodiging van het consultatiebureau om mijn kindjes te laten inenten? En waarom zou een moeder in Afrika dat niet mogen krijgen?"

Dat onrecht bestrijden is een van de redenen waarom Renate zich al jaren onvermoeibaar inzet voor UNICEF. Door aan tv-programma's voor UNICEF deel te nemen bijvoorbeeld of aan evenementen.  

Edwin Evers

"Het werk van UNICEF spreekt me enorm aan. UNICEF zet zich in voor de rechten van kinderen wereldwijd. Er is nog veel onrecht in de wereld."

En daarom spreekt radiopresentator en muzikant Edwin Evers met liefde diverse films en tv-spots in voor UNICEF. Daarnaast vraagt hij met regelmaat aandacht voor het werk van UNICEF in zijn radioprogramma. 

Sipke Jan Bousema

Presentator Sipke Jan Bousema houdt ervan om bruggen te slaan, zowel met kinderen als met volwassenen. Hij spreekt op evenementen of tijdens inspiratiesessies over UNICEF en presenteert soms een evenement.

Wat hem drijft als ambassadeur: “Ik wil dat alle kinderen kunnen meedoen aan het leven, dat niemand buiten de boot valt." 

Trijntje Oosterhuis

"Ik denk dat je met kleine dingen al heel veel kunt bereiken. Ik zou het een gemiste kans vinden om dit niet te doen, als mens, en als artiest." 

Trijntje Oosterhuis vraagt dan ook graag aandacht voor kinderen en het werk van UNICEF tijdens haar concerten en in de media. 

Gerelateerd aan dit onderwerp