Wilt u iets bijzonders nalaten?

Steeds meer Nederlanders nemen een gift aan UNICEF op in hun testament. Als u dat ook overweegt, bedenk dan dat wij elke gift - groot én klein - zeer waarderen. Bovendien laat u de wereld iets bijzonders na. Met uw nalatenschap zorgt u ervoor dat meer kinderen veilig worden geboren, een mooie kindertijd hebben en kans krijgen op een positieve toekomst.

Ontdek waarom Diny en José nalaten aan UNICEF

Diny en José hebben UNICEF in hun testament opgenomen. In deze video leggen ze in nog geen drie minuten uit waarom ze hiervoor kiezen.

Steun UNICEF via uw testament

De kansen die we krijgen als kind, maken hét verschil in je leven – net als waar je wieg staat. Hoe ouder we worden, hoe meer we ons dat realiseren. Daarom hebben veel mensen op hun bucketlist staan dat ze ‘ook nog iets goeds’ willen doen. Ze willen iets terugdoen voor de kansen die zij hebben gekregen in hun leven. Omdat ze ieder kind een goede toekomst gunnen. 

UNICEF is het daar van harte mee eens. Ieder kind heeft dezelfde rechten en verdient een toekomst. We zetten ons daarvoor dan ook met hart en ziel in. Maar dat kunnen we niet zonder u! Wilt u ook iets bijzonders nalaten? Steun UNICEF via uw testament. Ieder bedrag, groot of klein, is zeer welkom. Want daarmee geeft u kinderen overal ter wereld de kans een mooie toekomst op te bouwen. 

Aan goede doelen kunt u belastingvrij schenken

Goede doelen hoeven over een nalatenschap geen erfbelasting te betalen. Met belastingvrij schenken gaat uw gift dus volledig naar hulp aan kinderen wereldwijd. Uw bijdrage maakt zo een wereld van verschil. Voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal!

'Ik wil kinderen een toekomst nalaten'

Paul van Vliet is al meer dan 25 jaar ambassadeur van UNICEF.

“Ik geloof in kinderen. Ik geloof in de toekomst. Samen kunnen we kinderen geven wat ze verdienen. Een goede kindertijd, om te beginnen. Dat is toch de tijd waarin je onbevangen moet kunnen spelen, leren en dromen. Waarin je gezond moet kunnen opgroeien.

Bedenk maar eens hoe je leven eruit had gezien als je niet in veiligheid was opgegroeid. Als je niet naar school had gekund. Ik heb UNICEF in mijn testament gezet. Natuurlijk krijgen mijn kinderen een deel. Maar er gaat ook een bedrag naar de kinderen van UNICEF. Zolang er ondervoede kinderen zijn of kinderen die niet naar school kunnen, moeten we die helpen. Tijdens ons leven én als we er niet meer zijn. Is dat geen mooie gedachte?”

Elke nalatenschap is even belangrijk

Hoe groot of klein uw schenking ook is, UNICEF is u zeer dankbaar. Kinderen krijgen een erfenis die hun leven ten goede verandert. Uw nalatenschap maakt mooie resultaten zoals hieronder mogelijk.

54 miljoen

minder kinderen chronisch ondervoed dan 20 jaar geleden

50%

minder kindersterfte sinds 1990

43 miljoen

kinderen kregen in 2020 schoolmaterialen

Uw nalatenschap eenvoudig geregeld

Uw wensen voor later vastleggen: dat geeft een goed en gerust gevoel. Om alles officieel te regelen heeft u een testament nodig. Een testament is een notariële akte waarin u vastlegt wat er na uw overlijden gebeurt met uw geld en goederen. Dit is eenvoudig en snel geregeld bij de notaris.

U bepaalt wat er in uw testament komt en aan wie u wilt nalaten: familie, partner, een goede vriend en/of een goed doel. De notaris kan u daarbij adviseren, en hij of zij stelt ook het uiteindelijke testament op. Natuurlijk kunt u uw nalatenschap op elk gewenst moment wijzigen.

Volg dit stappenplan om uw testament op te stellen:

STAP 1: breng uw wensen in kaart

Bedenk wie u tot erfgenaam wilt benoemen: familie, partner, een goede vriend en/of UNICEF. Ook kunt u legaten in uw testament opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effecten portefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Over de verschillende manieren van nalaten leest u meer in onze brochure.

STAP 2: benoem eventueel een executeur

Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of een notaris zijn. Of in sommige gevallen UNICEF. Benoemt u geen executeur? Dan moeten uw erfgenamen in onderling overleg uw nalatenschap afwikkelen.

Bekijk ook de video 'Waarom een executeur aanwijzen?' uit onze videoserie over Nalaten.

STAP 3: zoek een notaris

Om het testament op te stellen, maakt u een afspraak met een zelf te kiezen notaris. U bespreekt uw wensen en de notaris adviseert en licht de juridische aspecten toe. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. Zijn uw wensen goed omschreven? Dan maakt u een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.

U kunt ook gebruikmaken van de services van Erfrechtplanning en NuNotariaat.

STAP 4: leg het vast

De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Een fijn idee: veranderen uw wensen of omstandigheden, dan kunt u uw testament op elk gewenst moment laten wijzigen bij de notaris.

Mr. Reinier Kleijne, notaris in Den Haag

“Sommigen denken dat een testament alleen iets is voor rijken. Maar een testament is voor iedereen. Het geeft een gerust gevoel als je weet dat je nalatenschap goed is geregeld”

Mr. Reinier Kleijne, notaris in Den Haag

Ontdek waarom Ina en Janke iets bijzonders willen nalaten aan UNICEF

Niet naar school maar werken: Ina weet hoe dat is

Als meisje mocht Ina niet doorleren. Ze was thuis nodig, om het huishouden te doen en te zorgen voor de jongste kinderen. Juist dáárom is zo gemotiveerd zich in te zetten voor het recht op onderwijs. Zodat alle kinderen naar school kunnen.

'Hoe gaaf is dat?' Janke assisteert bij een bevalling in Nepal

Een bevalling in Nepal is heel anders dan in Nederland. Verloskundige Janke de Vries maakt dat van heel dichtbij mee en geeft op die manier -  heel concreet - een toekomst aan kinderen. 

Brochure 'UNICEF in uw testament'

Nadat u dit formulier heeft ingevuld, krijgt u een downloadlink voor de brochure. U kunt ook aangeven dat u de brochure per post wil ontvangen.

Persoonlijk advies over nalaten aan UNICEF

Annemarie blok

Annemarie Blok

Relatiemanager nalatenschappen

nalaten@unicef.nl

+31 (0)88 444 96 50

‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’