Amir ontheemd met gezin uit Zuid-Libanon

Ramp op ramp in Libanon

De escalatie van het geweld in Libanon in het najaar van 2024 had en heeft ernstige gevolgen voor kinderen in het land. Honderden kinderen zijn gestorven, sommige ziekenhuizen en scholen zijn verwoest en ruim een miljoen mensen waren op de vlucht geslagen. Hoewel veel gezinnen terug zijn gekeerd naar huis is de nood is nog steeds hoog. 

In september 2024 escaleerde het conflict met een grondoffensief in het zuiden en luchtaanvallen ook in andere delen van het land, waaronder de hoofdstad Beiroet. In oktober en november stierven elke dag gemiddeld meer dan drie kinderen in het geweld. In totaal stierven er meer dan 300 kinderen en raakten ruim 1400 gewond in het conflict. Meer dan een miljoen mensen waren gevlucht. Voorzieningen waar kinderen van afhankelijk zijn, zoals scholen, ziekenhuizen en waterinfrastructuur, zijn beschadigd bij luchtaanvallen. Gelukkig kwam er eind november een staakt-het-vuren. Het is een belangrijke eerste stap om gezinnen in staat te stellen te herstellen en te werken aan hun toekomst. 

Impact op kinderen en gezinnen

Hoewel veel gezinnen inmiddels teruggaan naar huis, zijn er begin 2025 nog steeds ruim 100.000 mensen ontheemd. Dit komt omdat meer dan 100.000 woningen zijn beschadigd door het geweld. Als gezinnen wel terug kunnen gaan, zijn de voorzieningen die ze nodig hebben er soms niet meer. Van schoon water en voedsel tot medische zorg en onderwijs. Voorzieningen en infrastructuur moeten hersteld worden, en in de tussentijd moeten ze de hulp krijgen die ze nodig hebben. Veel kinderen zijn getraumatiseerd door alles wat ze hebben meegemaakt: het geweld, de onzekerheid, het moeten vluchten, en het missen van onderwijs. Veel scholen werden gebruikt als opvanglocaties. Het begin van het 2024-2025 schooljaar moest uitgesteld worden, waardoor meer dan een miljoen kinderen niet naar school konden. Hoewel het nieuwe schooljaar begin november is gestart waren er door het conflict nog vaak onderbrekingen van het onderwijs. Ten minste 14 scholen zijn verwoest en nog vele andere zijn beschadigd. 

Wat kan ik doen?

Help de kinderen in Libanon

En doneer nu!
De tweeling Nagham en Reem met hun zus Douaa in een opvangcentrum

De tweelingzusjes, Nagham en Reem, zijn 14 jaar oud en hebben speciale behoeften. Ze wonen in een opvangcentrum in Saida nadat ze uit Tyrus zijn verdreven. Hun zus Douaa is een 21-jarige universiteitsstudente. Ze zet haar studie online voort vanuit het asiel en ondersteunt haar zussen. De nieuwe omgeving heeft de ontwikkeling van de tweeling verstoord, vooral voor Reem, die in een rolstoel zit. 

Ramp op ramp 

Libanon zit al jaren in een crisis. Na de explosie in de haven van Beiroet, de coronapandemie en een jarenlange economische en politieke crisis is het huidige conflict de zoveelste klap voor kinderen en gezinnen. Ook vangt het land ruim een miljoen Syrische vluchtelingen en zo'n 200.000 Palestijnse vluchtelingen op. 

Veel gezinnen in Libanon zijn de laatste jaren in armoede beland en moeten geld lenen voor boodschappen. Alsnog proberen mensen nu elkaar te helpen. Ruim een half miljoen mensen die op zoek zijn naar veiligheid waren naar Syrië gevlucht, maar ook hier is een humanitaire crisis door het jarenlange conflict, een economische crisis, en de enorme aardbeving van februari 2023. 

Hoe helpt UNICEF? 

UNICEF verleent al jarenlang hulp in Libanon. Hierdoor konden we direct na de escalatie in september getroffen gezinnen en kinderen ondersteunen en onze hulp opschalen. In Libanon hebben we tijdens het conflict meer dan 500.000 mensen geholpen, waaronder mensen in bijna 700 opvanglocaties. We blijven helpen zo lang dat nodig is, mede dankzij de Giro555 actie. 

Schoon water, sanitaire voorziening en hygiëne

We zorgen voor toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, wat cruciaal is om ziekte-uitbraken te voorkomen. In 2024 hielpen we ruim 500.000 mensen met schoon water en ontvingen 180.000 mensen hygiëne items. 

Bescherming

We beschermen kinderen tegen allerlei gevaren in noodsituaties, zoals gender-gerelateerd geweld en verwondingen door onontplofte explosieven. Ook identificeren we alleenstaande kinderen en zorgen we dat ze weer herenigd worden met hun familie.

Psychosociale ondersteuning

Om met de trauma’s en angsten van de oorlog om te gaan geven we kinderen, jongeren, en hun ouders psychosociale ondersteuning. In 2024 hielpen we hiermee ruim 20.000 kinderen, jongeren, en verzorgers, en we zetten alles op alles om deze ondersteuning uit te breiden. 

Geldondersteuning

Gezinnen krijgen financiële hulp zodat ze zelf basisbehoeften als water, voedsel, en opvang kunnen betalen. Zo zijn in 2024 ruim 40.000 mensen uit gezinnen met iemand met een beperking geholpen. 

Gezondheidszorg

We zorgen dat kinderen en (zwangere) vrouwen toegang hebben tot medische zorg door het ondersteunen van ziekenhuizen met medische goederen, waarmee in 2024 ruim 150.000 mensen zijn geholpen en het inzetten van mobiele medische teams waar in 2024 ruim 230.000 mensen gebruik van hebben gemaakt. 

Onderwijs

We werken met het Ministerie van Onderwijs van Libanon om alle kinderen zo snel mogelijk weer naar school te krijgen. Zo hebben we in 2024 ruim 100.000 ontheemde kinderen geholpen met lesmateriaal. We blijven ons inzetten voor toegang tot goed onderwijs voor alle kinderen in Libanon. 

Voeding

Jonge kinderen zijn kwetsbaar voor ondervoeding. We ondersteunen ouders van baby’s tot 2 jaar om hun kinderen gezonde voeding te geven. Dit doen we met voedingssupplementen met vitamines en mineralen, therapeutische voeding, waarmee in 2024 ruim 17.000 kinderen zijn geholpen. Ook gaven we ongeveer 70.000 ouders voorlichting over gezonde voeding voor jonge kinderen. 

UNICEF medewerker geeft knuffel aan Mohammad

Vluchtelingen in Syrië

Ook in Syrië was UNICEF al aanwezig met noodhulp. Samen met andere humanitaire organisaties hebben we de hulp direct uitgebreid, zowel bij grensovergangen als op opvanglocaties. We blijven mensen die uit Libanon gevlucht zijn helpen zolang dat nodig is. In 2024 hebben we al veel gezinnen en kinderen die uit Libanon gevlucht zijn kunnen helpen:

  • Zo’n 35.000 ontheemde kinderen en vrouwen zijn ondersteund met toegang tot gezondheidszorg. Ook zorgen we dat jonge kinderen hun routine vaccinaties krijgen tegen bijvoorbeeld difterie, mazelen, tetanus, en polio. Om de gezondheid van kinderen te ondersteunen zijn er ongeveer 20.000 kinderen gescreend op ondervoeding en we geven speciale voeding om aan te sterken waar dat nodig is.  
  • Ruim 55.000 mensen zijn geholpen met toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Zo waren er bij grensovergangen genoeg toiletten geïnstalleerd voor ruim 1.000 mensen, die dagelijks schoongemaakt worden. In opvanglocaties zorgen we met onder andere watertransporten voor schoon water. 
  • We hebben meer dan 17.000 kinderen psychologische eerste hulp gegeven. Ook zorgen we dat kinderen weer naar school kunnen gaan. Zo zijn er al meer dan 3.000 kinderen die nu naar een reguliere Syrische school gaan geholpen met bijvoorbeeld schriften en pennen. 

Wat kan ik doen?

Help de kinderen in Libanon

En doneer nu!