We willen ons inzetten voor alle kinderen in nood en maken daarin geen onderscheid. UNICEF werkt overal en een kind in Jordanië verdient net zozeer een goede kindertijd als een kind in Brazilië of in Nederland.
UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en is dus onderdeel van de VN. De internationale UNICEF-organisatie krijgt een groot deel van haar inkomsten van overheden. UNICEF Nederland ontvangt de meeste donaties van particulieren en bedrijven; een klein deel is afkomstig van de overheid en is bestemd voor activiteiten als Kleine Prinsjesdag.
UNICEF geeft structurele hulp, maar we kunnen ook in noodsituaties snel reageren. In het geval van oorlog, een natuurramp of een dreigende hongersnood komen we direct in actie om hulp en verlichting te bieden. Dit lukt ons juist omdat UNICEF een grote wereldwijde organisatie is en we de situatie ter plekke goed kennen. We werken per slot van rekening overal ter wereld.
Onze ambassadeurs zijn bekende Nederlanders die zich vrijwillig inzetten voor UNICEF. De ambassadeurs van UNICEF zijn Paul van Vliet, Monique van de Ven, Sipke Jan Bousema, Trijntje Oosterhuis, Jörgen Raymann, Edwin Evers, Renate Verbaan, Claudia de Breij, Ranomi Kromowidjojo en Klaas van Kruistum.
Helaas kunnen wij geen goederen aannemen. UNICEF koopt internationaal op grote schaal hulpgoederen in, waar mogelijk in het land zelf om de lokale economie te stimuleren. Dat is efficiënter dan hulpgoederen die we geschonken krijgen afleveren: als wereldwijde organisatie krijgen we schaalvoordeel in zowel inkoop als transport. In Nederland zamelen we geld in om de hulp te kunnen financieren en we zijn blij met alle extra steun.
Er zijn miljoenen kinderen in de wereld die je steun hard nodig hebben. Eén kind rechtstreeks steunen kan niet via UNICEF. Wij doen ons best voor alle kinderen in een dorp of gemeenschap op de wereld die hulp nodig hebben.
De regels voor de besteding van het geld dat UNICEF ontvangt zijn erg strikt en worden streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording vind je in ons jaarverslag.
UNICEF wil zoveel mogelijk steun krijgen voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare kinderen, waar dan ook ter wereld. Om dat voor elkaar te krijgen, is een professionele organisatie nodig met ervaren medewerkers. De functie van directeur is meer dan een fulltime baan. Daar hoort een bepaalde beloning bij. Lees meer over de hoogte van de beloning van onze directie.
Al bijna 70 jaar maakt UNICEF zich sterk voor het verbeteren van de toekomstkansen van kinderen over de hele wereld. En met succes. Mede dankzij UNICEF staat wereldwijd 90 procent van alle kinderen ingeschreven bij een school, in 1960 was dit nog maar 48 procent. Het aantal kinderen dat wordt ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes is gestegen van 20 procent in 1980 naar 83 procent nu. Sinds 1990 hebben 2 miljard mensen toegang gekregen tot schoon drinkwater, 89 procent van de wereldbevolking heeft nu toegang tot schoon drinkwater. Voor meer resultaten, zie onze programma's op onze site.
Er circuleert op internet een lijstje met directiebeloningen bij goede doelen, waarop UNICEF met voormalig directeur Henk Franken bovenaan staat. Het genoemde bedrag is echter niet correct en Henk Franken is al sinds 2008 niet meer algemeen directeur van UNICEF Nederland. Lees meer over het salaris van de directie van UNICEF Nederland.
Bij de bepaling van het directiesalaris zijn de richtlijnen van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland ons uitgangspunt. Deze richtlijnen zijn in 2005 opgesteld op basis van het advies van de Commissie Wijffels, die regels heeft opgesteld waar goed bestuur en salarissen van directeuren van goede doelen aan moeten voldoen. Het salaris van onze directie voldoet hier volledig aan. En zo hoort het natuurlijk ook.
De directeur van UNICEF Nederland reist een aantal keer per jaar voor een bezoek aan programmalanden of internationale overleggen. Waar mogelijk gebeurt dat met de nagenoeg gratis vliegtickets via onze partner KLM. Zakelijke diners hebben een functioneel karakter en vinden over het algemeen plaats in restaurants met een gemiddeld prijsniveau.
UNICEF is een bekende, krachtige naam die soms door derden wordt misbruikt. Bijvoorbeeld door bedrijven die ons logo op hun website zetten zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, of er worden (e-mail)berichten verstuurd waarin onze naam ten onrechte wordt genoemd. We doen er alles aan om te voorkomen dat organisaties en personen de naam van UNICEF voor eigen gewin verkeerd gebruiken. Mocht je een bericht van of over UNICEF tegenkomen dat je niet vertrouwt, dan horen we dat graag.Je kunt het melden via: info@unicef.nl
Ambassadeurs schenken hun tijd en inzet aan UNICEF. Daarmee helpen ze de boodschap van UNICEF en verhalen van kinderen en gezinnen te verspreiden. UNICEF betaalt de ambassadeurs hier niet voor. Aanvullende giften tbv onze programma's zijn daarnaast een eigen keus van ambassadeurs en ook hierin waarderen we hun betrokkenheid.
Kinderen helpen is onze grootste prioriteit. We hebben helaas maar zeer beperkte capaciteit om andere dingen te doen, zoals het verzorgen van rondleidingen aan bezoekers. Liever besteden we onze middelen zo veel mogelijk aan het ondersteunen van kinderen met onderwijs, noodhulp, gezondheidszorg en wat er nog meer nodig is. Wie wil weten hoe we precies die hulp verlenen, verwijzen we naar ons jaarverslag en de projectrapportages.
Je kunt je adres laten wijzigen door een e-mail te sturen naar info@unicef.nl. Vermeld daarin je naam, je oude en nieuwe adres en de datum waarop de wijziging ingaat.
Als lid zeg je toe dat je bijdrage niet incidenteel maar structureel is. Hierdoor kan UNICEF investeren in hulp van een blijvend karakter, vooral daar waar hulp het hardst nodig is. Als lid van UNICEF draag je bij aan wereldwijde structurele kinderhulp. UNICEF houdt je uiteraard op de hoogte van de activiteiten.
De zekerheid dat je bijdraagt aan wereldwijde structurele kinderhulp. We houden je op de hoogte van onze activiteiten: twee keer per jaar ontvang je ons UNICEF Magazine en je kunt je aanmelden voor de UNICEF e-mailnieuwsbrief via deze site.
Als lid zeg je toe dat je bijdrage niet incidenteel maar structureel is. Hierdoor kan UNICEF investeren in hulp van een blijvend karakter, vooral daar waar dat het hardst nodig is.
Doe wat je hart je ingeeft. Met een lidmaatschap van bijvoorbeeld € 10,- per maand kun je UNICEF al structureel steunen.
Wil je je machtiging om financiële redenen stopzetten? Dan wijzen we je er graag op dat je ook alleen kunt geven als het je uitkomt. Als flexdonateur bepaal je elke maand zelf of je wel of niet doneert.
Besluit je helaas toch om ons werk voor kinderen wereldwijd niet langer te steunen? Bel dan naar 088 444 96 66, zodat we dit snel en eenvoudig voor je in orde kunnen maken.
We zijn bereikbaar op:
Giften geven kun je hier doen - waarvoor dank! We zijn blij met iedere steun.
Als lid kun je nog veel meer doen. Dankzij regelmatige inkomsten kan UNICEF investeren in hulp van blijvend karakter, vooral daar waar dit het hardst nodig is. Je kunt hier lid worden.
Ja, dat kan. Maar liever werken wij met machtigingen. Omdat de bankkosten dan lager zijn en we nog meer kinderen kunnen helpen. Als je alleen op een andere manier wilt steunen, kun je dat aangeven op de lidmaatschapskaart.
Je kunt je rekeningnummer wijzigen door een e-mail te sturen naar info@unicef.nl. Vermeld daarin je naam, adres, het oude en het nieuwe rekeningnummer en de datum waarop de wijziging ingaat.
Ja, je kunt je machtiging eenvoudig wijzigen of stoppen met één telefoontje naar UNICEF (088-444 96 66). Indien gewenst kun je een afschrijving op basis van een machtiging binnen 30 dagen laten terugstorten.
Het verkorte gironummer 121 van UNICEF wordt in een internetbankieromgeving automatisch omgenummerd. Voor goede doelen is een uitzondering gemaakt voor wat betreft het verplichte gebruik van IBAN-nummers.
Maak je met je mobiele telefoon gebruik van de app van je bank, dan bestaat de mogelijkheid dat je een foutmelding krijgt als je ons korte gironummer 121 gebruikt. Vul dan het volgende IBAN-nummer: NL86 INGB 0000 0001 21
Door UNICEF te machtigen bespaar je geld aan bank- en verwerkingskosten waardoor we meer voor kinderen kunnen doen. Dankzij machtigingen kunnen we nog meer kinderen helpen.
Nee, dat kan niet. Op deze site is het wel mogelijk om een structurele machtiging of een éénmalige machtiging af te geven.
UNICEF heeft de ANBI-status. Dit betekent dat de Belastingdienst onze organisatie erkent als een algemeen nut beogende instelling (ANBI).
UNICEF Nederland voldoet aan de eisen die de Nederlandse Belastingsdienst stelt voor een "algemeen nut beoogde instelling", oftewel ANBI.
Deze goedkeuring is belangrijk omdat je als donateur alleen schenkingen kunt aftrekken van de belastingen als een organisatie voldoet aan de eisen van ANBI. Daarnaast betekent dat dat wij geen schenk- en/of erfbelasting hoeven te betalen over de ontvangen schenkingen en erfenissen. Dus alles komt ook daadwerkelijk ten goede aan ons werk voor kinderen wereldwijd.
In uitzonderingsgevallen collecteren vrijwilligers voor UNICEF. Deze vrijwilligers dragen altijd een UNICEF-vrijwilligerspas en hebben bij de gemeente een collectevergunning aangevraagd. Straat- of deurwervers worden vaker ingezet. Zij nemen geen contant geld aan, maar vragen om een machtiging.
De wervers zijn te herkennen aan de UNICEF-kleding die ze dragen en aan een identificatiekaart met een ID-nummer. De UNICEF-kleding bestaat uit witte of blauwe jassen of t-shirts met het UNICEF-logo. Op onze pagina over straatwerving vind je de plaatsen waar deze week straat- en deurwerving plaatsvindt. Dit overzicht is zo compleet mogelijk.
Als je vragen of opmerkingen hebt over de straat- of deurwerving bij jou in de buurt, dan horen wij dat graag. Het is handig als je de datum, de locatie of het adres doorgeeft van het voorval waar jouw reactie betrekking op heeft. Vraag eventueel om de identificatiekaart en noteer de naam van de werver en het ID-nummer.
UNICEF komt overal ter wereld op voor de rechten van kinderen. In heel veel landen leiden kinderen niet het leven dat ze verdienen: ze gaan bijvoorbeeld niet naar school, hebben niet genoeg eten, drinken vervuild water, of kunnen niet naar de dokter als ze ziek zijn. UNICEF zorgt voor schoon water, gezondheidszorg, goede voeding en onderwijs. Daarnaast geven we voorlichting aan kinderen hoe ze zich kunnen beschermen tegen ziektes als aids. We zorgen er ook voor dat kinderen die moeten werken naar school kunnen gaan. Bovendien beschermen we kinderen tegen uitbuiting en mishandeling. UNICEF doet dit niet alleen, maar werkt samen met regeringen, andere hulporganisaties en bedrijven.
UNICEF betekent 'United Nations International Children's Emergency Fund': Het Internationale Noodfonds voor kinderen van de Verenigde Naties. Het woord kinder(nood)fonds gebruiken we niet meer. We zeggen tegenwoordig dat UNICEF de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties is, omdat we opkomen voor de rechten van alle kinderen.
Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er veel armoede en ellende in Europa, waar vooral kinderen onder leden. De Verenigde Naties richtten in 1946 UNICEF op. Het was de bedoeling dat UNICEF de kinderen in Europa zou helpen. Het fonds zou weer worden opgeheven als het beter met hen zou gaan. In 1953 besloten de Verenigde Naties dat UNICEF toch moest blijven bestaan, omdat ook kinderen buiten Europa hulp nodig hadden. De naam veranderde toen in 'United Nations International Children's Fund'.
In Nederland vragen we mensen om UNICEF te steunen. Ze kunnen geld overmaken of vrijwilligerswerk doen. We werken ook samen met bedrijven die geld aan UNICEF geven. Bovendien leggen we op bijvoorbeeld scholen uit wat het werk van UNICEF inhoudt. Ook houdt UNICEF in de gaten wat de Nederlandse regering voor kinderen doet. Als de overheid beslissingen neemt die slecht zijn voor kinderen, zeggen we daar wat van en proberen we er iets aan te doen.
Alle rechten van kinderen staan in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit verdrag is in 1989 door de Verenigde Naties aangenomen. Bijna alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties hebben beloofd om zich aan de afspraken in dit verdrag te houden. UNICEF helpt regeringen om deze afspraken na te komen, bijvoorbeeld bij het maken van wetten die de belangen van kinderen beschermen.
Met het geld helpt UNICEF kinderen in 155 landen. Het geld dat UNICEF kantoren ophalen in rijkere landen gaat eerst naar het hoofdkantoor in New York. Daar wordt ervoor gezorgd dat het geld in de juiste landen terechtkomt.
Het logo van UNICEF bestaat uit een volwassene die een kind optilt. Dit staat voor de hulp en zorg die alle kinderen van hun ouders of verzorgers zouden moeten krijgen. De wereldbol laat zien dat UNICEF over heel de wereld kinderen helpt. De olijftak is het symbool van de Verenigde Naties, waar UNICEF bij hoort. Onder het logo staat 'Unite for Children', dat betekent 'Samen voor Kinderen'. Hiermee wil UNICEF zeggen dat we alleen alle kinderen kunnen helpen als we dat samen doen.
De Verenigde Naties (VN) zijn in 1945 door 51 landen opgericht. Dit was vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze landen wilden beter met elkaar samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en economie. Nu zijn maar liefst 192 landen lid van de VN. Ban Ki-moon is de baas: hij is de secretaris-generaal van de VN. Het hoofdkantoor staat in New York. De VN heeft organisaties opgericht om volwassenen en kinderen op allerlei gebieden te helpen. UNICEF is een van deze organisaties. Een ander voorbeeld is de Wereld Gezondheidsorganisatie ('World Health Organization' of WHO).
Klaas van Kruistum, Paul van Vliet, Monique van de Ven, Sipke Jan Bousema, Trijntje Oosterhuis, Edwin Evers, Renate Verbaan, Jörgen Raymann, Claudia de Breij en Ranomi Kromowidjojo zijn de ambassadeurs van UNICEF Nederland. Zij helpen ons om het werk van UNICEF in het nieuws te krijgen of om mensen lid te maken van UNICEF. De ambassadeurs vragen geen geld voor hun werk voor UNICEF.
In Den Haag staat het hoofdkantoor van UNICEF Nederland. Hier werken bijna 100 mensen. Daarnaast heeft UNICEF ambassadeurs en meer dan 2500 vrijwilligers. Zij geven bijvoorbeeld les over UNICEF op scholen of organiseren de UNICEF Loop.
Dit zijn onze contactgegevens:
E-mail: school@unicef.nl
Postadres: Postbus 95375, 2509 CJ Den Haag
Bezoekadres: Bezuidenhoutseweg 74, 2594 AW Den Haag
Je kan ook je vraag stellen via Whatsapp: 0633101349 (reactie: alleen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur)
Sinds 1990 hebben 2,6 miljard mensen toegang tot schoon water. Helaas zijn er nog steeds 650 miljoen kinderen en volwassenen die geen schoon water kunnen drinken.
De meerderheid die het nog zonder watervoorzieningen moet stellen woont in afgelegen gebieden, vooral in Sub-Sahara Afrika. Zij halen hun water uit meren en rivieren, waardoor de kans groot is dat ze ziek worden. Elke dag overlijden ruim 800 kinderen aan ziektes als diarree en cholera, die ziektes vinden hun oorsprong in vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden. Wij zorgen voor schoon water in afgelegen gemeenschappen door waterputten te slaan of bestaande waterleidingsystemen te verlengen.
Prioriteit in noodsituaties
De zorg voor water is ook een van onze hoofdprioriteiten in noodsituaties. We sturen bijvoorbeeld vrachtwagens met watercontainers naar steden en dorpen, of verspreiden op grote schaal waterzuiveringsmiddelen. Daarnaast werken we samen met overheden, zodat zij kunnen inspelen op waterschaarste als gevolg van langdurige droogte.
Het aantal mensen dat gebruik kan maken van een toilet is sinds 1990 flink toegenomen. Toch doen 946 miljoen mensen hun behoefte nog in de openlucht.
Vooral in India, Indonesië, Nigeria, Ethiopië en Pakistan komt buiten plassen en poepen nog voor. De lijst met ziektes die je daardoor kunt oplopen is lang en de ziektes zijn in potentie dodelijk. Vooral voor kinderen. Diarree, cholera, tyfus en polio zijn hiervan maar enkele voorbeelden. In deze en andere landen installeren we daarom toiletten in gemeenschappen. Ook geven we uitleg over de noodzakelijke hygiëne eromheen, zoals handen wassen.
Handen wassen na toiletbezoek en voor het eten: het verkleint de kans om ziek te worden. Uit onderzoek blijkt dat het risico op diarree - een ziekte die vaak dodelijk is voor kleine kinderen - hierdoor zelfs met zo’n 50 procent vermindert.
Vandaar dat we in gemeenschappen, ziekenhuizen en op scholen handen wassen flink promoten. Daarbij spelen kinderen een cruciale rol; zij zijn onze 'schone handen' ambassadeurs. Elk jaar krijgen onze en hun inspanningen wereldwijd aandacht op de Internationale Dag van het Handen wassen.
In 2015:
Onze zorg begint als kinderen nog in de baarmoeder zitten. De eerste 1000 dagen zijn namelijk bepalend voor hun overlevingskansen. Bij goede zorg hoort ook goede voeding. De kans dat kinderen gezond worden geboren en hun kwetsbare baby- en peuterjaren overleven is dan een stuk groter. Daarom:
Als een kind chronisch ondervoed is, krijgt het te weinig of te eenzijdig te eten. 159 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed, waardoor ze achterblijven in hun ontwikkeling. Helaas is die achterstand niet meer in te halen; ze hebben dus de rest van hun leven last van de gevolgen. Ondervoede kinderen hebben vaker een groeiachterstand en kunnen niet goed meekomen op school. Ook hebben ze een veel grotere kans om ziek te worden én om aan de gevolgen daarvan te overlijden.
Basispakket
Natuurlijk staat de zorg voor goede voeding niet op zichzelf. Voeding maakt deel uit van een 'basispakket', waarin ook bijvoorbeeld gezondheidszorg, de zorg voor schoon water, sanitatie en hygiëne zitten.
Alle kinderen hebben dit pakket nodig om gezond te kunnen opgroeien. We moedigen bijvoorbeeld moeders aan om hun kinderen de eerste zes maanden borstvoeding te geven, want in moedermelk zitten alle voedingsstoffen die baby’s nodig hebben. Ook zorgen we voor voedingssupplementen en geven we voorlichting over goede voeding voor moeders en kinderen.
Wereldwijd worden de levens van 50 miljoen kinderen door acute ondervoeding bedreigd. Zij hebben (bijna) niets te eten. Het leven van een acuut ondervoed kind is in gevaar, niet alleen door de ondervoeding zelf maar ook door ziektes die door een verzwakte afweer vrij spel krijgen.
Acute ondervoeding komt voor in noodsituaties, maar in de meeste gevallen lijden kinderen honger door andere oorzaken, zoals armoede en slechte hygiëne.
Basispakket
De complexe oorzaken die ondervoeding veroorzaken verdwijnen alleen met een grootschalige en veelzijdige aanpak. Wij geven kinderen een 'basispakket', waarin niet alleen goede voeding, maar ook bijvoorbeeld gezondheidszorg, voorlichting over borstvoeding, de zorg voor schoon water, sanitatie en hygiëne zitten.
Uiteraard helpen we ook de kinderen die acuut ondervoed zijn. Ze krijgen van ons therapeutische melk en speciale voeding, zoals Plumpy’Nut. Deze pindapasta is calorierijk en zeer voedzaam. Na een behandeling van ongeveer acht weken zijn ondervoede kinderen vaak weer beter.
In 2015:
We zijn 24 uur per dag op rampen voorbereid. Op verschillende plaatsen in de wereld staan pakhuizen met hulpgoederen, die we direct kunnen verspreiden als dat nodig is. De verdeling van de goederen doen we samen met overheden, andere hulporganisaties en de lokale bevolking zelf.
Gezondheidszorg
We zetten (tijdelijke) gezondheidscentra op, trainen medisch personeel, vaccineren kinderen tegen gevaarlijke ziektes en zorgen voor medicijnen.
Water, toiletten en hygiëne
Schoon water is van levensbelang. Tijdens een humanitaire ramp zorgen we direct voor schoon water en toiletten. Ook geven we voorlichting over hygiëne.
Voeding
In noodsituaties zetten we een systeem op om ondervoeding bij kinderen snel te kunnen ontdekken. We richten voedingscentra in, trainen medisch personeel en geven ondervoede kinderen voedingssupplementen, therapeutische melk en calorierijke voeding.
Kinderbescherming
We zorgen voor veilige plekken waar kinderen kunnen worden opgevangen en geregistreerd als ze hun ouders of verzorgers kwijt zijn. Kinderen kunnen in deze 'Child Friendly Spaces' ook spelen en psychosociale begeleiding krijgen.
Onderwijs
Onderwijs geeft kinderen structuur en een kans op een betere toekomst. Daarom zetten we in noodsituaties (tijdelijke) scholen op, zodat kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs kunnen volgen. Ook trainen we leraren en zorgen we voor lesmaterialen.
Een greep uit onze resultaten:
We zien erop toe dat alle landen voldoende wetten en regels hebben om kinderen te beschermen.
We helpen overheden bij het opzetten en versterken van kinderbeschermingssystemen. Een geboorteregistratiesysteem is hiervan een voorbeeld. Niet-geregistreerde kinderen bestaan officieel niet en kunnen daardoor niet worden beschermd.
We assisteren partners om via voorlichting tradities waardoor kinderen uitgebuit of mishandeld worden, te doorbreken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis.
Samen met bedrijven en andere organisaties pakken we kinderarbeid in productieketens aan, bijvoorbeeld in de textielfabrieken in Bangladesh en op de cacaovelden in Ivoorkust.
Samen met onze partners beschermen we vrouwen en kinderen in rampgebieden tegen (seksueel) geweld. We zorgen bijvoorbeeld voor toegang tot psychosociale zorg.
We voorkomen het rekruteren van kindsoldaten en helpen (voormalige) kindsoldaten bij hun terugkeer in de maatschappij.
In 2015 hebben we onder andere het volgende bereikt:
Je kunt ons steunen via het nummer 4333. Stuur een sms met het woord "UNICEF" naar het nummer 4333. Er wordt eenmalig een bedrag van € 3,- van je beltegoed afgeschreven voor hulp aan kinderen in noodsituaties.
Wie jonger is dan 18 jaar heeft toestemming nodig van zijn of haar ouders om mee te doen met de actie.
UNICEF gaat vertrouwelijk om met je telefoonnummer. Mogelijk word je via het voor het sms-je gebruikte telefoonnummer benaderd om je te bedanken voor de gegeven bijdrage en meer uitleg te geven over het werk van UNICEF. Lees meer hierover in de actievoorwaarden voor de sms-actie.
Stel je er geen prijs op om door UNICEF op de hoogte te worden gehouden of gebeld te worden? Mail ons je telefoonnummer. Dan halen we je uit ons systeem.
Omdat je UNICEF via een sms hebt gesteund hebben we toestemming om je eenmalig telefonisch te benaderen, ook als je in het Bel-me-niet-register staat ingeschreven. Stel je er geen prijs op om door UNICEF op de hoogte te worden gehouden of gebeld te worden? Mail ons je telefoonnummer. Dan halen we je uit ons systeem.