Het is onze droom dat alle kinderen structureel goede voeding krijgen om zich geestelijk en lichamelijk optimaal te ontwikkelen. Door goede voeding groeien kinderen beter, verbeteren hun schoolprestaties en vergroten ze hun kans om later een baan te vinden.
Maar liefst één op de drie kinderen begint het leven met een achterstand die vaak moeilijk is in te halen. Ze zijn acuut of chronisch ondervoed of kampen met overgewicht. UNICEF wil dat ieder kind goede en gezonde voeding krijgt, want daar heeft het recht op.
Wereldwijd zijn zo’n 149 miljoen kinderen, jonger dan vijf jaar, chronisch ondervoed. Deze kinderen krijgen - met name tijdens de eerste duizend dagen van hun leven - niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Een chronisch ondervoed kind kan genoeg voedsel binnenkrijgen, maar dit voedsel is vaak te eenzijdig en bevat onvoldoende voedingsstoffen. Veel van deze kinderen lopen hierdoor een achterstand op in hun fysieke groei en mentale ontwikkeling die onomkeerbaar is. Dit heeft een grote impact op hun gezondheid, schoolprestaties en toekomstperspectieven.
Zo’n 45 miljoen kinderen, jonger dan vijf jaar, zijn acuut ondervoed. Deze kinderen krijgen veel te weinig (voedzaam) voedsel binnen en kampen daarnaast vaak met ziektes als diarree, waardoor ze geen voedingsstoffen vast kunnen houden. Ze worden hierdoor veel te mager voor hun lengte. Zonder behandeling kan een kind ernstig acuut ondervoed raken, wat de meest levensbedreigende vorm van ondervoeding is.
39 miljoen kinderen, jonger dan vijf jaar, kampen met overgewicht. Hun aantal neemt snel toe. De oorzaken zijn divers: kinderen bewegen minder, door economische groei en verstedelijking is voedsel met veel vet en suiker makkelijker voorhanden en reclames verleiden kinderen en ouders om ongezond eten en drinken te kopen. Overgewicht heeft nogal wat gevolgen: een grotere kans op gezondheidsproblemen (nu en later), een negatief zelfbeeld, gepest worden en slechtere schoolprestaties.
Goede en gezonde voeding is in ons land volop verkrijgbaar, maar dat geldt ook voor voedingsmiddelen met te veel vet, suiker en zout. UNICEF maakt zich zorgen om het aantal kinderen dat in Nederland te veel ongezonde voeding binnenkrijgt. Het zou al veel schelen als ze niet meer worden blootgesteld aan reclames voor ongezonde frisdrank, snoep en snacks. Via verschillende samenwerkingsverbanden willen we deze reclames aan banden leggen en kinderen stimuleren om gezonder te gaan eten.
Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding
De Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding is een breed samenwerkingsverband dat kinderen tussen de 0 en 18 jaar wil beschermen tegen marketing voor ongezonde voedingsmiddelen. We praten met Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven en de overheid met als inzet dat bij kinderen alleen reclame gemaakt mag worden voor eten en drinken uit de Schijf van Vijf.
Alliantie Gezonde Voeding voor de Gezonde Generatie
Via de Alliantie Gezonde Voeding voor de Gezonde Generatie zet UNICEF zich samen met verschillende gezondheidsfondsen in voor een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Met de campagne 'Tijd voor gezonde voeding' vragen wij het kabinet om kinderen via wetgeving o.a. beter te beschermen tegen kindermarketing voor ongezonde voeding.
Podcast
Welke keuzes maak je als ouder of als kind over voeding? Waarom is fruit duurder dan snoep en hoe weersta je de reclame? Wie is er verantwoordelijk voor het aanbod en wat doet UNICEF op dit gebied? Leonie Barelds, kinderrechtenspecialist, geeft in onderstaande podcast inzicht in het belang van gezonde voeding en de rol van supermarkten, overheid en ouders.
© UNICEF/Verweij
© UNICEF/Verweij
UNICEF zet alles op alles om ervoor te zorgen dat ieder kind goed gevoed kan zijn. In 2021 voerden we samen met onze partners voedingsprogramma’s uit in zo’n 120 landen, bestemd voor baby's, kinderen, jongeren en (aanstaande) moeders. Hieronder zie je wat voorbeelden.
© UNICEF/Sokhin
© UNICEF/Sokhin