Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst

Ivoorkust

Het plasticrecycling-programma 'Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst' biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust.

stralend meisje met tas, ivoorkust

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

26 miljoen

26 miljoen

inwoners in Ivoorkust

13 miljoen

13 miljoen

kinderen in Ivoorkust

1,6 miljoen

1,6 miljoen

kinderen in Ivoorkust gaan niet naar school

Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst

Ivoorkust heeft een enorm afvalprobleem. Er wordt maar liefst 288.000 kilo plastic per dag geproduceerd in de stad Abidjan. Veel van het afval komt terecht op stortplaatsen en vervuilt het grondwater in armere gemeenschappen. Slechts 5 procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door jongeren en vrouwen. Maar zij worden allemaal onderbetaald. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Met Plastic Bricks zorgt UNICEF dat het plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.

Wat doet UNICEF

Wij trainen moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Bij een recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Zo creëren we een schonere leefomgeving voor kinderen en zorgen we ervoor dat kinderen naar school kunnen. 

vrouw met verzameld plastic

Charlene Kouame, een 27-jarige moeder, verkoopt haar verzamelde plastic aan de nieuwe recyclingfabriek in Youpougon, net buiten de stad Abidjan. Charlene is heel blij dat ze nu een betrouwbare klant heeft dankzij de bouw van de nieuwe fabriek. “Ik begon met het verzamelen van plastic om de omgeving van mijn eigen gemeenschap schoon te maken. Er lag overal plastic. Daarna werd het mijn baan. Nu we een eerlijke prijs kunnen vragen, geeft dat financiële zekerheid voor mijn gezin. Ik droom ervan om een zakenvrouw te worden, dat ik plastic afval ga inkopen van andere verzamelaars.”

Gestelde doelen

  • 528 klaslokalen bouwen met gerecyclede plastic bouwstenen.
  • 25.000 extra kinderen toegang geven tot onderwijs.

Bereikte resultaten

  • 185 vrouwen getraind in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval en andere cruciale vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en ondernemen. 
  • 299 klaslokalen gebouwd in gebieden met een tekort aan scholen, gemaakt van gerecycled plastic, hierdoor hebben 15.000 kinderen toegang gekregen tot onderwijs.
  • De technische studies voor de bouw van de 5 klaslokalen die specifiek met fondsen uit Nederland worden gefinancierd zijn afgerond. Ook zijn de leraren van deze klaslokalen getraind. De vijf klaslokalen geven toegang tot onderwijs aan 250 kinderen.  
  • 6 scholen die gebouwd zijn met plastic bakstenen hebben toegang gekregen tot waterpunten, handwasfaciliteiten en toiletten. 

Veelgestelde vragen

Kom hier nog meer te weten over Plastic Bricks in Ivoorkust:

Veelgestelde vragen

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu