Het leven van de tienjarige Sidra en haar familie veranderde voorgoed toen ze geconfronteerd werden met de aardbeving op 6 februari 2023, die alles verwoestte in het zuiden van Turkije en het noordwesten van Syrië. Samen met haar vader, moeder en zus kwam ze vast te zitten onder het puin, maar alleen zij en haar moeder kwamen er levend onder vandaan.
Het verhaal van Sidra is helaas niet uniek. Meer dan 50.000 mensen zijn overleden, veel anderen zijn gewond, en veel kinderen kunnen nog steeds niet terug naar hun huis. Miljoenen gezinnen met kinderen kregen te maken met verlies en zijn afhankelijk van noodhulp.
© UNICEF/UNI452153/Secker
Sidra vindt haar weg in het leven ná de ramp en het overlijden van haar vader en zus, met dank aan haar grootouders. Haar opa, Hassan, vertelt dat hij een groot deel van de familie opvangt in zijn tuin. Daar staan inmiddels twee containerwoningen en drie tenten. “We proberen van alles om ervoor te zorgen dat onze kleinkinderen zich beter voelen.” zegt Hassan. “We huilen om ons eigen verlies als we alleen zijn, maar de aanwezigheid van onze kleinkinderen geeft ons juist kracht en werkt kalmerend.”
Hassan denkt ook terug aan simpelere tijden, toen kinderen nog niet blootgesteld werden aan alle beschikbare informatie via de moderne technologie: “Vroeger hadden we niet de moeilijkheden zoals vandaag. Kinderen zijn nu heel bewust over alles, het is onze taak om ze gerust te stellen en hun vragen te beantwoorden.”
Om alle gebeurtenissen te verwerken en een plek te geven heeft Sidra zich gestort op kunst en muziek. Op advies van haar psycholoog krijgt ze nu gitaar en tekenlessen.
Sidra's gedichten, liedjes en tekeningen weerspiegelen haar emoties rond het verlies van haar vader en zus in de aardbeving. Een lied dat ze schreef heet 'Mijn leven is een schilderij'. De songtekst spreekt over haar pijn en genezing: "Mijn leven is een schilderij, het is eindeloos te vertellen; grappen duren niet, tranen duren niet."
© UNICEF/UNI452154/Secker
UNICEF werkt in Turkije en Syrië om hulp te bieden, zowel directe noodhulp als hulp op de lange termijn voor kinderen en verzorgers.
Duizenden kinderen en families verloren hun huis na de aardbevingen in Turkije. Met jou hulp doen wij er alles aan om zoveel mogelijk kinderen te helpen. Help jij mee?
Nog steeds verblijven veel mensen in tijdelijke opvanglocaties, omdat ze niet terug naar huis kunnen. Ook scholen en gezondheidscentra zijn beschadigd of verwoest. Er zijn grote zorgen over toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, omdat belangrijke waterinfrastructuur beschadigd is. Hierdoor is er extra gevaar voor ziektes, vooral voor kwetsbare kinderen. Daarnaast zijn veel kinderen bang en getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt.
Na 12 jaar conflict was de situatie in Syrië al zorgelijk. Veel kinderen hebben hierdoor al meerdere keren hun huis moeten achterlaten. Al voor de aardbeving werd geschat dat in 2023 meer dan 15 miljoen mensen in Syrië afhankelijk zullen zijn van noodhulp. Bijna 90 procent van de bevolking leeft in armoede en er was al een cholera-uitbraak