Vertrouwen in vaccinaties daalt wereldwijd

20 april 2023

Uit een vandaag uitgekomen UNICEF-rapport blijkt dat het vertrouwen in het belang van vaccinaties voor kinderen wereldwijd is afgenomen tijdens de coronapandemie. In sommige landen is het vertrouwen tot wel 44 procent afgenomen. In Nederland daalde het vertrouwen met twintig procent. De gevolgen zijn groot: mede hierdoor hebben 67 miljoen kinderen de afgelopen jaren routinevaccinaties gemist en nemen ziektes toe. 

Jamsely krijgy een vaccin

De zes maanden oude Jamesly heeft een vaccinatie nodig. Zijn moeder Rosemirlande maakt een reis van 6 kilometer van haar dorp naar het gezondheidscentrum van Sacre Coeur, Haïti.

De zes maanden oude Jamesly heeft een vaccinatie nodig. Zijn moeder Rosemirlande maakt een reis van 6 kilometer van haar dorp naar het gezondheidscentrum van Sacre Coeur, Haïti.

Oorzaken van de daling 

Voornamelijk mensen onder de 35 jaar en vrouwen hebben minder vertrouwen in vaccins voor kinderen dan voor de pandemie. Het verminderde vertrouwen in vaccins komt vooral door desinformatie, afnemend vertrouwen in expertise en politieke polarisatie. 

Gevolgen van de daling 

De nieuwe cijfers zijn volgens UNICEF zorgwekkend. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “De afgelopen decennia hebben vaccins levens kunnen redden en ziektes uitgebannen. En nog steeds redden vaccins jaarlijks meer dan vier miljoen levens. Nu miljoenen kinderen levensreddende vaccinaties zijn misgelopen, kunnen we veel meer sterfgevallen verwachten van kinderen met mazelen, difterie en andere ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.” 

Het verminderde vertrouwen in vaccins heeft geleid tot het missen van routinevaccinaties door 67 miljoen kinderen tussen 2019 en 2021, wat heeft bijgedragen aan een toename van ziektes. Vooral kinderen die leven in de armste, meest afgelegen en achtergestelde gemeenschappen ter wereld missen vaccinaties. In 2022 was het aantal gevallen van mazelen al meer dan het dubbele van het jaar ervoor en het aantal door polio verlamde kinderen steeg in 2022 met zestien procent op jaarbasis. 

Belang van vaccinaties 

Vaccinaties zijn een van de meest succesvolle en kostenefficiënte manieren van zorgverlening. Ze voorkomen ziektes en sterfgevallen en hebben bijvoorbeeld geholpen bij het uitroeien van pokken. Vaccins blijven belangrijk: zo heeft één op de vijf kinderen wereldwijd geen enkele bescherming tegen mazelen en zijn zeven op de acht meisjes niet ingeënt tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. 

Oplossingen 

UNICEF roept regeringen op te investeren in veerkrachtige gezondheidssystemen, eerlijke werkomstandigheden voor gezondheidswerkers, technologische innovaties en in het vergroten van het vertrouwen. Alleen zo kunnen we de dalende vaccinatiegraad een halt toeroepen en werken aan een toekomst voor kinderen wereldwijd. 

Wat doet UNICEF 

Vaccineren van kinderen is een van de belangrijkste onderdelen van UNICEF’s werk. UNICEF is de grootste vaccinafnemer wereldwijd en zorgt elk jaar voor levensreddende vaccinaties voor bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar. UNICEF ondersteunt overheden bij het opzetten van vaccinatiecampagnes, traint zorgverleners, investeert in innovatie en werkt aan het vergroten van de vraag naar vaccins door bijvoorbeeld via (sociale) media het belang van vaccins toe te lichten.