1 op de 5 kinderen stoort zich aan rare berichten van vreemden op socials

19 mei 2025

Éen op de vijf jongeren (20 procent) noemt het ontvangen van rare berichten van vreemden als een van de minst leuke ervaringen op sociale media. Opvallend is dat dit aandeel vrijwel gelijk is in alle leeftijdsgroepen: onder 10- en 11-jarigen, 12- tot 14-jarigen én 15- tot 17-jarigen. Meisjes geven dit vaker aan dan jongens: 23 procent tegenover 18 procent. 

Kind zit op zijn telefoon te scrollen.

Peiling

Dit blijkt uit een representatieve peiling die No Ties - Highberg in opdracht van UNICEF Nederland uitvoerde onder ruim duizend jongeren tussen de 10 en 17 jaar. De vraag specificeert niet wie de vreemde personen zijn die hen benaderen. 

De jongeren kregen de volgende vraag voorgelegd: ''Wat vind jij het minst leuk aan sociale media?''. De optie ''Ik krijg wel eens rare berichten van mensen die ik niet ken'' werd gekozen door 20 procent van alle jongeren. Ook ''Ik zie wel eens nare beelden die ik niet wil zien'' (21 procent) en ''Ik zie te veel advertenties'' (50 procent) werden vaak door de kinderen gekozen. 

De vraag is onderdeel van een bredere peiling onder jongeren tot 18 jaar over social media, uitgevoerd door No Ties in opdrachr van UNICEF Nederland, tussen 8 en 15 mei 2025. Aan het onderzoek namen 1.004 jongeren deel. De resultaten zijn gewogen op basis van leeftijd, geslacht, sociale klasse van het huishouden en regio. De volledige uitkomsten van het onderzoek worden volgende week gepubliceerd en aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. 

Gebrek aan digitale bescherming

Volgens UNICEF Nederland onderstrepen de cijfers dat jongeren online onvoldoende worden beschermd. ''Als één op de vijf kinderen op straat wordt aangesproken door vreemden terwijl ze dat niet willen, trekken we als samenleving aan de bel,'' zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ''In de fysieke wereld beschermen we kinderen actief - via wetgeving, toezicht en afspraken. Online ontbreekt dat nog te vaak. Kinderen zijn daar te veel en te vaak op zichzelf aangewezen. Die digitale kloof moeten we dichten.'' 

We roepen op tot actie van alle betrokkenen. Laszlo: ''We hebben een overheid nodig die duidelijke regels stelt, techbedrijven die verantwoordelijkheid nemen, en ouders, scholen en maatschappelijke organisaties die, sámen met kinderen, zorgen voor een veilige digitale omgeving.