hashim vertelt ons over kinderrechten en zijn dromen hashim vertelt ons over kinderrechten en zijn dromen

Geef ieder kind een stem

In Nederland wonen 3,3 miljoen minderjarigen, die net als wij, dromen en rechten hebben. Op World Children's Day verbinden we deze generatie met onze roep om verandering. Geef ieder kind een stem, ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Volg onze blog met activiteiten waarbij we aandacht vragen om naar kinderen in Nederland te luisteren en hun zorgen serieus te nemen.

Kinderen werken samen aan het jongerenadvies 2023

20 november - Op Wereldkinderdag benadrukt UNICEF Nederland het gebrek aan aandacht voor kinderen en jongeren in de recente verkiezingsdebatten. De organisatie uit zorgen over deze trend, die belangrijke jeugdkwesties in de schaduw stelt. Lees het hele artikel hier.

De zeventienjarige Madina vindt dat de overheid meer met kinderen in gesprek moet, vooral als het onderwerp over kinderen gaat. Luister naar kinderen en neem ze serieus.

20 november - Vandaag is het World Childrens Day! De dag om aandacht te vragen voor kinderrechten. Aanstaande woensdag zijn de Tweede Kamer verkiezingen, hét moment om de rechten 3,3 miljoen kinderen in Nederland serieus te nemen. Hoe neem jij kinderen zoals Madina, Recep en Hashim mee in jouw stem? 

De vijftienjarige Recep groeide op in armoede en weet wat dat voor impact maakt op een kind. Luister naar kinderen en neem ze serieus.

De zeventienjarige Hashim vindt dat de overheid meer met kinderen in gesprek moet, vooral als het over mentale gezondheid bij jongeren gaat. Zij zijn immers de stakeholders!

Minister President van Aruba, Minister van JSZ, Parlementariërs en Sue Ann Ras

Minister President van Aruba, Minister van JSZ, Parlementariërs en Sue Ann Ras tijdens lancering "Assertivo" magazine en toolkit

Minister President van Aruba, Minister van JSZ, Parlementariërs en Sue Ann Ras tijdens lancering "Assertivo" magazine en toolkit

20 november is gekozen om op Aruba een online Toolkit en Magazine te lanceren. Zowel de toolkit als het magazine zijn onderdeel van de ontwikkeling van de Codigo di Proteccion (beschermingscode kindermishandeling en relationeel geweld) en zijn ontworpen door professionals met input van jongeren. Professionals kunnen deze tools gebruiken bij vermoedens van kindermishandeling en relationeel geweld. Lees hier meer over ons werk op Aruba en Curacao.

kinderen maken tekeningen op Saba

14 november - Op Saba waren we aanwezig bij de beurs "Kom met mij spelen", waar wij kinderen actief betrokken hebben bij het leren over hun rechten. Ze konden kleurplaten maken die verbonden waren aan specifieke kinderrechten en kregen de ruimte om na te denken over de vraag: wat zou je veranderen voor de kinderen als je gouverneur van Saba was? Dit bood een waardevolle gelegenheid om de stem van de kinderen te laten horen. Lees meer over ons werk in Caribisch Nederland.

kinderen lezen over kinderrechten tijdens een speciale les

13 november - Een prioriteit van UNICEF is educatie over kinderrechten, en het aanmoedigen van kinderen om hun mening te uiten. In samenwerking met Nieuwsbegrip is er een lespakket ontwikkeld voor leraren om in de klas te gebruiken. Het lespakket focust op kinderrechten, met nadruk op het recht van kinderen om een eigen mening te vormen en gehoord te worden. Meer weten, klik hier.

bestaanszekerheid voor jongeren in cijfers

9 november - Een veel besproken thema bij de verkiezingen is bestaanszekerheid: hebben mensen genoeg geld en kansen om mee te doen in de samenleving. Als het gaat om bestaanszekerheid, vinden jongeren dat de regering vooral aandacht moet geven aan zaken als voedsel, zorg en een huis. Dat blijkt uit onze peiling onder meer dan 1000 jongeren in Nederland. Lees hier verder.

7 november - In Nederland worden de rechten van het kind gevierd door prominente gebouwen blauw te verlichten op 20 november. Onder andere provinciehuizen, theaters en gemeentehuizen gebruiken blauwe verlichting, UNICEF-vlaggen, en spandoeken om aandacht te vragen voor kinderrechten. Iedereen wordt aangemoedigd om mee te doen door gebouwen met ledverlichting blauw te laten schijnen ter ere van deze dag. Wil jij nou ook een gebouw blauw laten kleuren? Lees hier hoe je dat doet!

Meisje bij een tijdelijke camp

31 oktober - Waarom een heldere visie op jeugdontwikkeling in Nederland van cruciaal belang is voor 3.3 miljoen minderjarigen. UNICEF roept politieke partijen en de nieuwe regering op om in het regeerakkoord hun visie op jeugdbeleid te verduidelijken, wat essentieel is voor toekomstige beslissingen en duurzaam beleid. Lees verder 

Meer over kinderrechten  

Alle kinderen over de hele wereld hebben dezelfde rechten. Deze kinderrechten zijn vastgelegd in 54 artikelen in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Met deze kinderrechten zorgen we ervoor dat kinderen waar ook ter wereld veilig en gezond kunnen opgroeien. Een paar voorbeelden:  

  • Kinderen hebben recht op onderwijs. 
  • Kinderen hebben recht op een veilige plek om te wonen en spelen.   
  • Kinderen hebben het recht op bescherming tegen seksuele uitbuiting. 

Meer weten? Lees hier meer over kinderrechten.