marokkaanse-jongen.jpg

Verwoestende aardbeving in Marokko

Diep in het hart van Marokko heeft een vernietigende aardbeving de levens van duizenden mensen veranderd. Zo eiste deze ramp het leven van meer dan 2.800 mensen en werden meer dan 100.000 kinderen getroffen.

marokkaans-meisje.jpg

Een jong meisje loopt voor de tenten die onderdak bieden aan de dakloze families van het dorp Ouirgane, dat zeer zwaar beschadigd werd door de grote aardbeving die Marokko op 8 september 2023 trof.

± 300.000

± 300.000

getroffen mensen

± 100.000

± 100.000

getroffen kinderen

± 580

± 580

scholen zijn beschadigd

Omvang van de ramp

Op 8 september 2023 werd Marokko opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Zoals bij alle grote aardbevingen zullen de naschokken de volgende dagen en weken waarschijnlijk voortduren. Volgens initiële verslagen werden er meer dan 100.000 kinderen getroffen en dit aantal kan nog veel verder oplopen. Duizenden huizen zijn verwoest, en dit heeft geleid tot ontheemde gezinnen. Deze situatie baart zorgen, met name omdat we ons in een tijd van het jaar bevinden waarin de nachttemperaturen aanzienlijk dalen. Daarnaast zijn scholen, ziekenhuizen en andere belangrijke faciliteiten beschadigd of zelfs vernietigd, wat de impact op kinderen nog verder vergroot.

Reddingsoperaties en samenwerking

Direct na zo'n verwoestende aardbeving staan reddingsoperaties centraal. De Marokkaanse regering neemt het voortouw in deze zoek- en reddingsmissies. In nauwe samenwerking met de autoriteiten en VN-partners staat UNICEF klaar om de humanitaire respons verder te ondersteunen als dat nodig is.

De kwetsbaarheid van kinderen in nood

Kinderen behoren tot de meest kwetsbare groepen tijdens natuurrampen. Velen van hen zijn mogelijk dakloos geworden en hebben dringend behoefte aan basisvoorzieningen zoals onderdak, schoon drinkwater, medische zorg en voedsel. Psychosociale steun is eveneens van groot belang om kinderen en ouders te helpen omgaan met de emotionele gevolgen van deze tragedie. Daarnaast is het cruciaal om kinderen weer terug naar school te krijgen, wat bijdraagt aan hun mentaal welzijn en een mogelijke leerachterstand beperkt.

marokkaanse-jongen-2.jpg

Abderahmane, 11, draagt flessen die hij met water heeft gevuld om ze naar de velden te brengen waar gezinnen hun toevlucht hebben gezocht na een grote aardbeving die hun dorp, Imgdal, in Marokko op 8 september volledig verwoestte.

UNICEF's inzet voor de kinderen van Marokko

UNICEF is al erg lang betrokken bij de kinderen van Marokko en heeft sinds 1978 een lokaal kantoor. We hebben snel gereageerd op deze noodsituatie door ervoor te zorgen dat humanitaire hulpmiddelen beschikbaar zijn, die na toestemming van de Marokkaanse autoriteiten kunnen worden ingezet. Verder staan we klaar om verdere steun te verlenen aan getroffen kinderen en gezinnen indien de Marokkaanse overheid dat verzoekt. Dit doen we in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten en VN-partners.

Help kinderen in nood

Jouw bijdrage kan een wereld van verschil maken in dit soort situaties. Het kan een dak boven iemands hoofd herstellen, zorgen voor schoon water, of medische zorg verlenen aan de gewonden.

Doneer nu!