UNICEF: Kinderen dakloos en kwetsbaar in Sierra Leone na modderstroom

17 augustus 2017

DEN HAAG / FREETOWN, 17 augustus 2017 – Zeker 109 kinderen zijn volgens regeringsbronnen gedood door de overstromingen en aardverschuivingen in Freetown Sierra Leone. Ook onder de ruim 600 vermisten zijn veel kinderen.

Het nationale bureau van veiligheid schat dat meer dan drieduizend mensen dakloos zijn geworden. Volgens realtime online onderzoek via sms van UNICEF onder jongeren in Freetown blijkt dat de helft van de respondenten op is zoek naar vermiste familieleden en een derde behoefte heeft aan schoon water. Schoon drinkwater is schaars want watervoorzieningen zijn beschadigd.

`Kinderen zijn dakloos, kwetsbaar en angstig. ‘We moeten alles doen wat we kunnen om ze te beschermen tegen ziekte en uitbuiting’, zegt Hamid El-Bashir Ibrahim, UNICEF-directeur in Sierra Leone. Direct na de ramp op maandag is UNICEF begonnen met noodhulp aan ontheemde gezinnen. Teams van UNICEF verstrekken onder meer veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, medicijnen, tenten en handschoenen. Daarnaast biedt UNICEF psychosociale steun aan getraumatiseerde kinderen.

Er worden wateropslagtanks opgezet om de slachtoffers van drinkwater te voorzien. Schoon water is nu essentieel. UNICEF werkt samen met partners en het ministerie van gezondheid om de verspreiding van ziektes te voorkomen. UNICEF onderzoekt ook hoe de scholen ervoor staan in de getroffen wijken. Twee scholen worden in ieder geval gebruikt voor de opvang van slachtoffers. Het nieuwe schooljaar begint bijna. Zonder extra hulp zullen veel kinderen een achterstand oplopen. 

Met U-rapport, een gratis sms-dienst wereldwijd, vraagt UNICEF aan jongeren waar zij zich zorgen over maken en wat zij nodig hebben. Op die manier kan beter worden ingespeeld op de behoeften die er zijn. Ruim een kwart van de 10.000 ondervraagden in Freetown heeft op dit moment gereageerd. Meer dan een kwart van hen is persoonlijk getroffen door de ramp.