Acute ondervoeding in noorden van Gaza in een maand tijd verdubbeld

15 maart 2024

In het noorden van Gaza verkeert de gezondheidssituatie van jonge kinderen in een alarmerende staat. Een recente studie heeft uitgewezen dat nu één op de drie kinderen onder de twee jaar te kampen heeft met acute ondervoeding, een verdubbeling ten opzichte van eerder dit jaar. De gevolgen zijn tragisch, met minstens 23 jonge levens verloren gegaan door een tekort aan voedsel en water de afgelopen weken. 

Jongen geeft drie maanden oude zusje laatste beetje voeding

UNICEF slaat alarm over de snelle verslechtering van de situatie. Ze wijzen op de ernst van de crisis, waarbij sommige kinderen zelfs ernstige acute ondervoeding hebben, de meest gevaarlijke vorm. Deze kinderen lopen zonder de juiste voeding en zorg een groot risico op levensbedreigende gezondheidsproblemen. 

De situatie is niet veel beter in Rafah, een gebied in het zuiden van Gaza. Ook hier is het aantal ondervoede kinderen gestegen, waarbij gevallen van ernstige ondervoeding zelfs verviervoudigd zijn. Dit alles ondanks dat Rafah betere toegang heeft tot hulpverlening. 

Al maanden waarschuwen VN-organisaties voor de dreiging van een hongersnood. De geboden hulp wordt beperkt aan de grens, wat volgens UNICEF Nederland-directeur Suzanne Laszlo levens kost. Ze benadrukt de noodzaak van een humanitair staakt-het-vuren om meer kinderlevens te redden en het leed te beëindigen. 

Een oproep is gedaan voor het openen van meer grensovergangen, zodat hulp op grotere schaal en op een veilige manier geleverd kan worden. Ondertussen blijft UNICEF ondersteuning bieden door het verstrekken van essentiële voedingsondersteuning en medische zorg aan de getroffen kinderen. Meer voorraden zijn onderweg, maar de behoefte blijft groot. Het is een race tegen de klok om deze jonge levens te redden en te zorgen voor een toekomst waarin ze niet langer bedreigd worden door ondervoeding.