Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Van plastic tot schoolgebouw in Ivoorkust

Ivoorkust heeft een enorm afval probleem. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Plastic Bricks is een project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen. 

26
miljoen

inwoners in Ivoorkust

13
miljoen

kinderen onder de 18 jaar in Ivoorkust

1,6
miljoen

kinderen en jongeren gaan nog altijd niet naar school

Plastic Bricks

De hoofdstad van Ivoorkust produceert elke dag 288.000 kilo plastic. Hiervan wordt slechts vijf procent verkocht voor recycling, vooral door vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan in Ivoorkust 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Het plasticrecycling programma Plastic Bricks biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust. 

UNICEF traint moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Bij onze recyclingfabriek wordt plastic afval bij de vrouwen opgekocht voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die we gebruiken voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Dankzij de bouw van zes klaslokalen kunnen 636 kinderen naar school, waarvan 292 meisjes in de basisschoolleeftijd. Zij gaan nu naar school in een veilige en stimulerende omgeving. 
 

Dit hebben we bereikt 

Met hulp van donoren heeft UNICEF sinds 2020 de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • 3200 kinderen kunnen naar school.
  • 64 klaslokalen gebouwd met gerecyclede plastic bouwstenen.
  • 616 ton afval gerecycled met de inzet van vrouwen. 

Ange Emmanuel (10) woont in Sangouine, een stad in het westen van Ivoorkust. Over zijn klaslokaal is hij duidelijk. “Voorheen was er veel stof in de klas en het schoolbord was grijs. We konden nauwelijks lezen wat erop stond. Nu, met de nieuwe klaslokalen, is alles zo schoon. We hebben een mooi groot schoolbord en er is zelfs elektriciteit en licht! Het voelt nu heel comfortabel en ik kom graag naar school.” Hij is blij met zijn nieuwe klaslokaal, gebouwd van gerecyclede plastic bouwstenen. 

Gerelateerd aan dit onderwerp