Vergeten oorlog Soedan bedreigt toekomst miljoenen kinderen

15 april 2024

Vandaag markeert een sombere mijlpaal: één jaar van gewapend conflict in Soedan, waar het aantal kinderen dat dringend humanitaire hulp nodig heeft inmiddels opgelopen is tot veertien miljoen. UNICEF waarschuwt voor de grote risico's van het vergeten van deze crisis.

11-jarige Samar in Soedan moest haar huis ontvluchten.

De 11-jarige Samar moest haar huis in Khartoem ontvluchten. Samen met haar familie woont zij nu in een schoolgebouw. Haar wens is dat de oorlog stopt, zodat ze weer naar huis kan.

De 11-jarige Samar moest haar huis in Khartoem ontvluchten. Samen met haar familie woont zij nu in een schoolgebouw. Haar wens is dat de oorlog stopt, zodat ze weer naar huis kan.

Vergeten conflict

“Het vergeten van de humanitaire ramp in Soedan is een direct risico voor miljoenen Soedanese kinderen,” stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Zonder de aandacht van de wereld en druk van de internationale gemeenschap, hebben strijdende partijen veel ruimte om de rechten van kinderen te schenden, met alle gevolgen van dien.

UNICEF Nederland roept op tot een grote humanitaire reactie om de kinderen van Soedan te beschermen tegen de verwoestende impact van de crisis in het land, die onuitwisbare sporen heeft achtergelaten op een hele generatie kinderen. Laszlo: “Daarvoor is het nodig dat de internationale gemeenschap de steun intensiveert en druk zet op de strijdende partijen voor een direct staakt-het-vuren.”

Extreem kritieke toestanden

Het verwoestende conflict heeft geleid tot de grootste kinderverplaatsingscrisis ter wereld. Meer dan vier miljoen kinderen zijn ontheemd, waarvan velen zonder hun ouders zijn. Kinderen worden dagelijks blootgesteld aan gevaren van uitbuiting en geweld.

De humanitaire situatie is kritiek op alle vlakken:

  • Acute ondervoeding bedreigt het leven van bijna 4 miljoen kinderen. Van deze groep lijden 730.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding – een toestand die zonder onmiddellijke behandeling dodelijk kan zijn.
  • De onderwijscrisis in Soedan is nu een van de ergste ter wereld. Een verbijsterende 90 procent van de 19 miljoen schoolgaande kinderen heeft geen toegang tot enige vorm van onderwijs, waardoor hun toekomstperspectief aanzienlijk wordt beperkt.
  • Basisinfrastructuur, waaronder voorzieningen voor schoon water en gezondheidszorg, is vernietigd, waardoor kinderen vatbaarder zijn voor ziekten die verband houden met slechte hygiëne en voeding.

"Deze kinderen hebben niet alleen hun huizen verloren, maar ook hun gezondheid, onderwijs en een veilige omgeving om op te groeien," aldus Laszlo. "We kunnen en mogen niet toestaan dat deze kinderen worden vergeten of genegeerd. Elke dag zonder actie is een dag te veel voor deze kinderen."