UNICEF: steeds meer hongersnood in noordoost Nigeria

29 september 2016

Nu grote gebieden in Noordoost Nigeria toegankelijk worden voor hulpverleners, wordt de enorme schaal van de door Boko Haram veroorzaakte noodsituatie duidelijk. In de drie regio’s lijden naar schatting 400.000 kinderen onder de vijf jaar aan ernstige acute ondervoeding. Meer dan vier miljoen mensen hebben ernstige voedseltekorten. Zo’n 65.000 mensen verkeren in hongersnood, de meesten in Borno – de meest ernstig getroffen staat. UNICEF heeft de begroting voor hulp aan Nigeria meer dan verdubbeld naar 115 miljoen dollar om nog eens 750.000 mensen te kunnen helpen.

“Bij elk nieuw bericht dat we krijgen uit gebieden die voorheen niet toegankelijk waren, lijkt de situatie veel slechter te zijn dan we dachten. Dat maakt me ongerust. Heel ongerust”, aldus Arjan de Wagt, hoofd voeding van UNICEF in Nigeria, die recent nog in het noordoosten van het land was. Volgende week gaat hij er opnieuw heen. “Mensen gaan dood van de honger. Erger dan dat kan niet. Dit is verschrikkelijk."

De vernietiging van hele steden en dorpen maakt het verstrekken van hulp moeilijker. Van de klinieken is 60 procent geheel of gedeeltelijk kapot. Van de water en sanitatie faciliteiten in Borno functioneert maar 25 procent. Bijna 1 miljoen kinderen in het noordoosten van het land is nu ontheemd. Kinderen gaan niet naar school en honderdduizenden kinderen zijn getraumatiseerd door de horror die ze hebben meegemaakt.

“Kinderlevens hangen letterlijk aan een draadje”, aldus Afshan Khan, directeur noodhulp van UNICEF. “We hebben meer steun nodig om genoeg hulp te kunnen bieden om alle kinderen te bereiken.”

Doordat hulp moeilijk verstrekt wordt is in Borno polio uitgebroken. In augustus waren daar de eerste gevallen van wilde polio gemeld. UNICEF is nu bezig met een noodvaccinatiecampagne tegen polio in Nigeria en in aangrenzende landen. Via het vaccineren moeten ook ondervoede kinderen extra hulp krijgen.

Sinds april heeft UNICEF de hulpverlening in Noordoost Nigeria opgeschroefd. Kinderen en moeders krijgen voeding en basis gezondheidszorg. Daarnaast wordt gewerkt aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen, kinderbescherming en onderwijs. UNICEF heeft sinds het begin van dit jaar 2,6 miljoen mensen die door het conflict getroffen zijn hulp kunnen bieden.