Rapport UNICEF op Dag van de Rechten van het Kind

20 november 2015

ONDER EMBARGO TOT 20 NOVEMBER 00:01U

De wereld is nog steeds een erg oneerlijke plek voor de armste en de meest gemarginaliseerde kinderen, ondanks de enorme vooruitgang die sinds het aannemen van het verdrag voor de Rechten van het Kind in 1989 is gemaakt. Dat stelt UNICEF in een vandaag (20 november) gepubliceerd rapport, For every child, a fair chance: The promise of equity.

Download de PDF van het rapport via http://uni.cf/1ONW3dm.

Passend beeldmateriaal beschikbaar

  • Kinderen uit de armste huishoudens hebben een twee keer zo grote kans te sterven voor hun vijfde verjaardag, vergeleken met die uit de rijkste huishoudens, en een vijf keer zo grote kans om niet naar school te gaan.
  • Meisjes uit de armste gezinnen lopen een vier keer zo grote kans om voor hun achttiende te worden uitgehuwelijkt, vergeleken met die uit de rijkste gezinnen.
  • Meer dan 2,4 miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot gewone toiletten – 40 procent van hen woont in Zuid Azië. Meer dan 660 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater – bijna de helft van hen leeft in Sub Sahara Afrika.
  • 159 miljoen kinderen lijdt aan chronische ondervoeding – ongeveer de helft van hen leeft in Zuid Azië, een derde in Afrika.

“In net iets meer dan één generatie is kindersterfte gehalveerd, gaat meer dan 90 procent van de kinderen naar de basisschool en hebben 2,6 miljard extra mensen toegang tot schoon drinkwater gekregen”, aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Kinderen behoren echter nog steeds tot de helft armsten ter wereld. 250 miljoen kinderen leven in conflictgebied en meer dan 200.000 kinderen hebben hun leven geriskeerd om in Europa onderdak te zoeken.”

De enorme aantallen kinderen die in moeilijke omstandigheden opgroeien houden de cirkel van armoede in stand, aldus Anthony Lake. “Maar het hoeft niet zo te gaan. We weten dat we deze cirkel kunnen stoppen en kunnen omkeren. De wereld moet daar meer prioriteit aan geven. Dat zou moreel, strategisch en vooral ook eerlijk zijn.”

UNICEF ambassadeurs Orlando Bloom, Liam Neeson, Sir Roger Moore, Shakira, Ricky Martin, Novak Djokovic steunen de oproep om de oneerlijke wereld voor kinderen te veranderen. “Het is schrikbarend te realiseren dat een op de negen kinderen in een door oorlog getroffen gebied woont”, zegt de Britse acteur Orlando Bloom. “Ik ben met UNICEF naar Macedonië en Servië gereisd en heb daar de enorme aantallen kinderen gezien, gevlucht voor oorlog. Dit is de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ieder land die dat kan zou deze kinderen en hun ouders moeten helpen.”