Verwoestende overstromingen eisen meer dan 500 kinderlevens in Pakistan

19 september 2022

De zware overstromingen in Pakistan hebben nu het leven geëist van minstens 528 kinderen, volgens de laatste cijfers van de regering. “De trieste realiteit is dat zonder een enorme toename van steun, veel meer kinderen hun leven zullen verliezen,’’ zegt UNICEF-vertegenwoordiger Abdullah Fadil in Pakistan.

kinderen aan de kant van de weg in Pakistan

Shahzain (7) zoekt zijn toevlucht onder een bed (charpai) nadat hij uit zijn huis vluchtte dat werd getroffen door de overstromingen. Hij heeft hoge koorts en zit met zijn broers en zussen langs de weg in het Jacobabad-district in de provincie Sindh in Pakistan.

Shahzain (7) zoekt zijn toevlucht onder een bed (charpai) nadat hij uit zijn huis vluchtte dat werd getroffen door de overstromingen. Hij heeft hoge koorts en zit met zijn broers en zussen langs de weg in het Jacobabad-district in de provincie Sindh in Pakistan.

De situatie in de overstroomde gebieden in Pakistan is verschrikkelijk. Veel kinderen zijn ondervoed en vechten tegen ziektes zoals diarree, malaria en knokkelkoorts. Veel moeders zijn uitgeput en ziek en kunnen om die reden geen borstvoeding geven aan hun kinderen. Miljoenen gezinnen zijn uit hun huizen verdreven en leven nu met weinig meer dan vodden om zichzelf te beschermen tegen de brandende zon, terwijl de temperatuur kan oplopen tot meer dan 40 graden. Velen moeten onderdak zoeken op stroken hoger gelegen grond. Lager geleden delen zijn bedekt met enorme hoeveelheden stilstaand water, zover het oog reikt.

Kinderen getroffen

Naar schatting zijn 16 miljoen kinderen getroffen door deze klimaatramp en ten minste 3,4 miljoen kinderen hebben nog steeds onmiddellijk levensreddende hulp nodig. Jonge kinderen leven in de open lucht met hun families, zonder schoon drinkwater en voedsel. Ze lopen door de overstromingen extra risico’s. Bijvoorbeeld door de beschadigde gebouwen en door risico op verdrinking in het overstromingswater. Ook zijn de gevaren van slangen, schorpioenen en muggen altijd aanwezig. De belangrijke infrastructuur waar kinderen zo afhankelijk van zijn is vernietigd en beschadigd, waaronder scholen, watersystemen en ziekenhuizen.

Wat doet UNICEF?

UNICEF doet er alles aan om de getroffen kinderen en families te ondersteunen en te beschermen tegen de aanhoudende gevaren van het water. We werken nauw samen met de overheid en andere partners om ervoor te zorgen dat getroffen kinderen zo snel mogelijk de steun krijgen die ze nodig hebben. Dit blijft een uitdaging omdat hulp- en reddingsoperaties nog steeds ernstig worden bemoeilijkt. Veel gemeenschappen zijn namelijk afgesloten door verwoeste wegen. Een derde vrachtlading van nog eens 36 ton aan belangrijke medische en humanitaire hulp wordt binnenkort verwacht in Pakistan.

Veel kinderen ervaren schok en verdriet door het verlies van dierbaren, huizen en bezittingen. UNICEF biedt hulp om deze kinderen te leren omgaan met de ingrijpende gebeurtenissen. Veel kinderen vertellen dat ze bang en verdrietig zijn, maar ook dat ze zich vervelen, met weinig om hun dagen op te vullen. UNICEF zet tijdelijke leerruimtes op in Pakistan, zodat kinderen naar school kunnen.

Help de kinderen in Pakistan

Er is dringend hulp nodig

DONEER NU