Miljoenen kinderen in gevaar door overstromingen in Zuid-Azië

30 juli 2020

Hevige regenval veroorzaakt verwoestende overstromingen en dodelijke aardverschuivingen in de Aziatische landen Bangladesh, India, Bhutan en Nepal. Meer dan 4 miljoen kinderen hebben direct steun nodig, en mogelijk zijn miljoenen kinderen meer in gevaar.

India moeder op vlot uni353475

Het regenseizoen en de coronacrisis:
een gevaarlijke mix

Extreme regenval veroorzaakt wekenlang grote problemen in delen van Zuid-Azië. In de vier landen worden tientallen mensen vermist en zijn al zo’n 700 mensen overleden als gevolg van de overstromingen. Ook zijn er regelmatig berichten over kinderen die verdrinken.

De coronacrisis maakt de situatie voor families en kinderen nog moelijker. In delen van de getroffen gebieden loopt het aantal corona-besmettingen snel op. De gebieden zijn slecht bereikbaar omdat wegen en bruggen zijn verwoest. Ook is het lastig voor hulpverleners en gezinnen die in een noodopvang verblijven om hygiëne-protocollen te volgen, zoals voldoende afstand houden en regelmatig handen wassen.

Foto boven: Een moeder staat samen met haar kinderen op een vlot in India. Ze vervoeren stro om hun vee te kunnen voeren.

Een jongen probeert zichzelf droog te houden met een paraplu. Ze wandelen over een modderig pad in India, op 22 juli 2020.

Een jongen probeert zichzelf droog te houden met een paraplu. Ze wandelen over een modderig pad in India, op 22 juli 2020.

Kinderen in de problemen

Kinderen in deze gebieden hebben dringend steun nodig. Er is een gebrek aan schoon drinkwater, voldoende voedsel en spullen voor persoonlijke verzorging zoals zeep. Ook hebben kinderen geen veilige plek om te spelen. 

Nepal

Terwijl het aantal coronapatiënten stijgt in Nepal, zijn meer dan 10.000 mensen getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. De helft daarvan zijn kinderen en veel gezinnen hebben hun huizen moeten verlaten. UNICEF staat vooraan om hulpgoederen te leveren zoals dekens, plastic zeilen, hygiëne-pakketten en waterzuiveringstabletten. 

Bhutan

Belangrijke wegen in Bhutan zijn weggespoeld door aardverschuivingen. Dit maakt transport en communicatie lastig. Het hoge water in de rivieren leidt mogelijk tot meer overstromingen en mislukte oogsten, wat direct gevolgen heeft voor gezinnen en kinderen.

In getroffen gebieden in India bouwen gezinnen hun leefruimtes op palen om aan het water te ontkomen.

India

Links: In grote gebieden van India is uitzonderlijk veel regen gevallen. Terwijl de overheid en de bevolking de schade van de overstromingen probeert te beperken, kampt het land dagelijks met meer dan 30.000 coronapatiënten. Ondanks de coronamaatregelen, ondersteunt UNICEF opvangcentra met speciale speelruimtes voor kinderen en gezondheidszorg gericht op moeders en kinderen.

De 4-jarige Rabiul uit Bangladesh zit bij zijn vader op de arm. Samen met zijn moeder staat hij voor het huis waar ze tijdelijk wonen omdat hun eigen huis onder water is gelopen.

Bangladesh

Rechts: In Bangladesh zijn 1,3 miljoen kinderen getroffen door de overstromingen. Meer dan een half miljoen gezinnen zijn hun huis kwijt. Bangladesh is nog volop aan het herstellen van een orkaan die een paar maanden geleden over het land raasde. Met de nieuwe overstromingen en de coronacrisis komt het land verder in de problemen. UNICEF werkt samen met de overheid en lokale partnerorganisaties om ondersteuning te bieden aan kinderen en gezinnen die dat het hardste nodig hebben.