Abe (14) zet zich in voor jonge muzikanten #uitblinkers

20 april 2021

In de rubriek #uitblinkers vragen we bekende en onbekende jongeren wat zij belangrijk vinden. In deze blog geven we Abe Verlaan het woord. Abe (14) zet zich in voor jonge muzikanten en wilt een schrijverskamp organiseren.

Abe uitblinker

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom? 

"Samen met iemand van de Herman Brood academie ben ik aan de slag gegaan met een project om voor muzikanten een schrijverskamp te organiseren. Dit vind ik belangrijk om te doen. Ik wil muzikale jongeren een steuntje in de rug te geven en hun creativiteit in leven te houden. Ik zit in een jongerenpanel van Utrecht. Ik ben daar bijgekomen via Kunstbende, dat is een soort wedstrijd voor creatieve jongeren. Ik ben toen ambassadeur geworden van Kunstbende, omdat ik ambassadeur ben heb ik contact met jongeren die muzikaal en/of creatief zijn, zo kan ik jongeren inspireren ook mee toe doen aan Kunstbende. Met het jongerenpanel gaan we vaak in overleg, over wat wij kunnen doen voor jongeren. We hebben al veel ideeën bedacht, deze zouden wij het liefste natuurlijk ook zelf uitwerken en uitvoeren. Ik zet me in voor verandering zodat andere jongeren ook bezig zijn met dingen die hun gelukkig maken."   

Waarom vind jij het belangrijk dat jongeren van zich laten horen? 

"Ik vind het zeker in deze lastige periode belangrijk om de discussie aan te gaan over de problemen die vooral creatieve jongeren hebben en wat we daaraan kunnen verbeteren natuurlijk. Iedereen zou de kans moeten hebben om samen aan een project te werken als zij dat willen. Denk aan organiseren van events, bezoeken van theaters en jamsessies. Dus als jongere in Nederland vind ik het belangrijk dat iedereen een stem krijgt om zich uit te spreken over problemen, struggles en behoeftes. Ik merk dat ik het gevoel heb dat jongeren in deze crisis een beetje worden weggeduwd. Daarom vind ik het zo belangrijk dat jongeren van zich laten horen en (kunnen) doen wat hen blij maakt. Het is namelijk ook erg leuk om je mening te laten horen en gesprekken te hebben over dingen die je belangrijk vindt. Zeker als je daarna veranderingen ziet."

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden? 

"voor de jongeren die wel een mening hebben, maar niet graag in de spotlight staan of in een panel willen, kun je naar mijn idee altijd praten. Met de mensen om je heen, waar je je goed bij voelt bijvoorbeeld. Ook kun je samen met klasgenoten of vrienden een actie bedenken, zo denk je toch mee en laat je je horen over wat je belangrijk vindt. De mensen om je heen helpen je vast graag! Ook kun je aan docenten op school voorstellen om een les te besteden aan een onderwerp dat jij (en je klasgenoten) belangrijk vindt."

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt.

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!