Wat je moet weten over voeding #inhetkort

5 mei 2021

Wat weet jij over voeding? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.

Drie dingen die je moet weten over voeding

  1. Gezonde voeding is heel belangrijk voor een gezond leven. Gezonde voeding komt ook terug in het Kinderrechtenverdrag. In artikel 24 staat dat kinderen gezond moeten kunnen opgroeien. Om gezond te kunnen opgroeien heb je ook gezonde voeding nodig. De overheid moet kinderen en hun ouders goed informeren over gezondheid en voeding. Ook moeten landen elkaar helpen om te zorgen dat alle kinderen gezond blijven. In artikel 27 staat dat ieder kind genoeg te eten en te drinken moet hebben. Als ouders hier niet voor kunnen zorgen moet de overheid daarbij helpen.
  2. Gezonde voeding is dus heel belangrijk, juist voor kinderen en jongeren! Uit onderzoek blijkt dat het zelfs al heel belangrijk is dat moeders gezond eten tijdens de zwangerschap. Hoe gezonder de moeder eet tijdens de zwangerschap, hoe beter de ontwikkeling van het kind kan zijn. Vooral de eerste 1.000 dagen van je leven zijn super belangrijk voor je latere ontwikkeling, bijvoorbeeld voor een gezond lichaam en goed ontwikkelde hersenen.  
  3. Gezonde keuzes maken over je voeding is best lastig. Je maakt ongeveer 200 voedingskeuzes per dag en ook je omgeving heeft best wel veel invloed op deze keuzes. Er wordt namelijk veel meer ongezonde voeding aangeboden dan gezonde voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het Centraal Station, koekjes en andere zoetigheid genoeg, maar fruit wordt toch een stuk minder verkocht.

Huidige stand van zaken betreft voeding

Iets wat ook een grote rol speelt bij gezonde voeding is marketing, zoals reclames. Sommige reclames zijn speciaal op kinderen gericht, dat noemen we kindermarketing. Vaak gaat het dan juist om ongezonde producten, wat het nog lastiger maakt om een gezonde keuze te maken. Eigenlijk zou het veel handiger zijn als kindermarketing wordt ingezet voor de gezonde opties. Daarbij komt ook dat je niet alles over je voeding zelf kan bepalen. Voordat jij iets koopt in de supermarkt heeft een fabrikant al gekozen welke ingrediënten hij gebruikt en waar het product verkocht wordt. Jij kunt alleen kiezen of je iets wel of niet koopt en zorg dan maar eens dat je een gezonde keuze maakt!

Hoe denken anderen over voeding

Het is best lastig om te bepalen hoe we ervoor moeten zorgen dat er gezonder gegeten wordt. Veel mensen vinden het ook belangrijk dat ze zelf kunnen blijven kiezen wat ze kopen en eten. Zou jij het waarderen als de overheid bepaalt dat je maar een keer per week ongezonde snacks in je mandje mag gooien als je in de supermarkt bent?

Toch vinden veel mensen het wel een goed idee als de overheid meer gaat helpen bij het kiezen van gezonde voeding. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan les over gezonde voeding. Als je weet wat gezond is en wat niet, dan wordt het misschien al een stuk gemakkelijker om gezonde keuzes te maken.