Profvoetballer Xavi wil jongeren inspireren om 100% zichzelf te zijn

6 mei 2021

Xavi Simons is een achttienjarige Nederlandse profvoetballer bij de club Paris Saint-Germain. Die zich op social media uitspreekt tegen discriminatie, online pesten en andere problemen in de wereld.

Xavi Simons is een achttienjarige Nederlandse profvoetballer bij de club Paris Saint-Germain

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom? 

"Over de keuzes die ik voor mezelf maak. Mijn ouders hebben me altijd aangemoedigd om mijn dromen na te jagen. En als je gaat voor wat je wilt bereiken, betekent dat soms dat sommige mensen er een mening over zullen hebben: dat je je dromen niet waar mag maken, je de verkeerde beslissingen neemt, dat je dingen anders moet doen, etc. Ik vind dat je je hierdoor niet moet laten tegenhouden. Mijn overtuiging, en die van mijn familie, is om beslissingen voor mezelf te maken. Ik doe er alles aan om mijn dromen waar te maken. Ik weet dat ik fouten zal maken, maar dat ik ook leer van deze fouten. Als ik de beste versie van mezelf wil zijn, zal ik nieuwe dingen moeten proberen en daar ben ik niet bang voor. Ik wil andere jongeren motiveren om dit ook te doen, op die manier kun je echt dingen bereiken!"

Waarom vind jíj het belangrijk dat jongeren van zich laten horen?

"Alleen wanneer je je uitspreekt over een betere toekomst, kun je de toekomst veranderen. Ik vind dat jongeren moeten weten dat het oké is om anders te zijn, een mening te hebben die anders is dan die van anderen, en deze te kunnen uiten. Ik vind het belangrijk dat je moet kunnen zijn wie je werkelijk bent, en niet het leven willen leiden dat anderen voor je kiezen."

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden? 

"Focus je op de mensen die het dichtst bij je staan, de vrienden en familie die vooral willen dat jij gelukkig bent. Zij zullen je altijd vertellen wat ze echt denken, wat er ook gebeurt. Ze zullen luisteren naar je mening, zonder ze te veroordelen. Deze mensen helpen je om meer vertrouwen te hebben in de keuzes die je maakt en waar jij voor staat. Dit heeft mij persoonlijk erg geholpen!"

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt. 

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!