Omran maakt zich hard voor mentale gezondheid en discriminatie

6 mei 2021

Omran is lid van het UNICEF jongerenpanel. Het UNICEF jongerenpanel heeft ieder jaar een eigen project, dit jaar gaat het project over discriminatie en lanceerde het panel de Road to Equality

Uitblinker omran

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom? 

"Ik zit op dit moment in het UNICEF jongerenpanel. Wij houden ons nu bezig met het thema discriminatie. En vorig jaar waren we veel bezig met het onderwerp met mentale gezondheid, wat ik nog steeds een heel belangrijk onderwerp vind om mij over uit te spreken. Ik vind het belangrijk dat we dingen bespreekbaar maken, ook op middelbare scholen. Door de coronasituatie gaat het met veel jongeren mentaal niet goed. Sommige jongeren zijn op dit moment eenzaam of depressief en jongeren vinden het soms lastig om daarover te praten of om hulp te vragen aan de mensen om hen heen. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar blijven praten en taboes doorbreken."

Waarom vind jij het belangrijk dat jongeren van zich laten horen? 

"Het is belangrijk dat jongeren van zich laten horen en hulp vragen. Als je hulp vraag en durft aan te geven dat het even niet zo goed gaat, komt er eerder verandering en krijg je de juiste hulp. Onzekerheid en depressiviteit zijn problemen die veel voorkomen bij jongeren, je bent niet de enige."

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden? 

"Je mening geven aan mensen om je heen is de eerste stap. Je kunt bijvoorbeeld via Instagram en TikTok laten weten wat jij belangrijk vindt. Je kunt, vervolgens, net zoals ik, UNICEF benaderen om te laten weten wat jij belangrijk vindt en wat je anders zou willen zien in Nederland. Je hebt heel veel jongerenorganisaties in Nederland die je kunnen helpen, je kunt bij hen terecht om vragen te stellen of met een idee te komen! Als je weet wat je belangrijk vindt en je uitspreekt daarover, dan zal je zien dat er echt naar je geluisterd wordt."

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt. 

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!