Kinderrechten beter beschermd door metaalconvenant

23 mei 2019

UNICEF Nederland tekent vandaag samen met andere organisaties, de overheid, bedrijven en vakbonden het metaalconvenant.
 

Het metaalconvenant wordt getekend door minister Sigrid Kaag en Suzanne Lazlo, directeur UNICEF Nederland

Het metaalconvenant wordt gelanceerd door o.a minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Suzanne Lazlo, directeur UNICEF Nederland

Het metaalconvenant wordt gelanceerd door o.a minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Suzanne Lazlo, directeur UNICEF Nederland

Impact op kinderen en families

UNICEF heeft vandaag met 25 andere partijen het metaalconvenant voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) getekend. Dit is een belangrijke start om de mijnbouw, de handel en de verwerking en recycling verantwoord te maken. Het doel is om misstanden op het vlak van mensen- en kinderrechten en milieu in de metaalsector terug te dringen. Dit is voor UNICEF heel belangrijk omdat de mijnbouwindustrie in ontwikkelingslanden een enorme impact heeft op kwetsbare kinderen. En niet alleen op de kinderen zelf maar ook op hun familie en de gemeenschap waarin ze wonen. De gevolgen voor kinderen zijn erg verschillend, maar voor UNICEF ligt de focus van het convenant op gezonde leefomgeving, bescherming, sociaal welzijn en kansen voor onderwijs en ontwikkeling. 

Het convenant zal bedrijven in deze sector bewuster maken over wat precies hun impact op kinderen is. Daarnaast bieden we hulp om kinderrechten in hun beleid en processen te integreren. Op die manier willen we misstanden en risico's weg nemen en de negatieve impact van mijnbouw omzetten in een positieve. Dit doen we samen met bedrijven, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties, waarbij UNICEF zich specifiek hard maakt voor de positie van kinderen.