Ex-kindsoldaten halen hun diploma

28 mei 2016 - Florine Bos

UNICEF en de Nationale Postcode Loterij steunen een project voor voormalige kindsoldaten in de Centraal Afrikaanse Republiek. UNICEF-medewerker Florine Bos blogt over hoe het met een aantal van deze kinderen gaat.

Blog car florine bos

Donkere wolken pakken zich samen boven de buitenwijken van Bangui. Wanneer we aankomen bij het Don Bosco opleidingscentrum komt de regen met bakken uit de hemel. Grote druppels kletteren op de stalen daken van de schoolgebouwtjes die in een u-vorm om het schoolplein liggen. Het voetbalveld dat midden op het schoolplein ligt, verandert langzaam maar zeker in een grote plas modder. "Oef, ik hoop dat de kinderen komen om hun diploma op te halen met dit weer", zegt mijn UNICEF-collega.

We zijn in de Centraal Afrikaanse Republiek, een land waar zelfs net buiten de hoofdstad geen geasfalteerde weg meer te bekennen is. En met een bui zoals deze veranderen de zandwegen al snel in grote modderpoelen. Vandaag is de diploma-uitreiking van zo'n tweehonderd jongeren. In zekere zin zijn het speciale kinderen, want tot voor kort waren zij kindsoldaten in de rangen van een van de gewapende groepen in dit land. Zij hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om hun opleiding tot timmerman, mecanicien of boer af te ronden, maar ook om hun leven terug te krijgen.

Blog car diploma 340

Overwinning

Een diploma is voor alle kinderen bijzonder, maar voor deze kinderen is het ook een extra overwinning. Ze hebben vaak verschrikkelijke dingen gezien én gedaan. Op de vlucht, hun dorpen geplunderd, werden ze gerekruteerd door de strijdende partijen. Velen weten niet waar hun ouders zijn en of ze nog leven. Neem Marie*. Tijdens een aanval op haar dorp werd zij meegenomen door de anti-Balaka groep. Het meisje werd verkracht door een van de strijders en raakte zwanger. Inmiddels heeft ze een kindje en woont ze bij een pleeggezin in Bangui.

We hadden ons geen zorgen hoeven maken of de kinderen wel op zouden komen dagen. De grote zaal, niet meer dan een schuur waar de diploma's worden uitgereikt, zit stampvol dolenthousiaste pubers. Een voor een worden ze naar voren geroepen. Ze krijgen hun papiertje en een pakket waarin de spullen zitten die ze nodig hebben om hun beroep te kunnen uitoefenen. De jongen die de opleiding tot timmerman heeft afgerond krijgt gereedschap, het meisje dat boerin wil worden een kruiwagen en een gieter. Allen worden onder luid gejoel gefeliciteerd door hun klasgenoten en door het handjevol familieleden dat aanwezig is.

Blog car naaimachine 540

Twee opties

"Luister", zegt de leider van het centrum ter afsluiting, "je hebt twee opties: verkoop de materialen die je van ons gekregen hebt en je hebt snel geld, maar niet de spullen om te kunnen werken. Koester je kennis en je spullen en je bouwt aan een toekomst. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je land. Ik hoop dat de jongens en meisjes deze tweede kans met beide handen zullen pakken."

*i.v.m. privacy zijn de namen van de kinderen gefingeerd

Lees ook Florines andere blog