Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Alle kinderen weer naar school

Voor kwetsbare kinderen is school veel meer dan alleen een plek om te leren. Het is een veilige plek, een plek met toegang tot gezond eten en gezondheidszorg. En plek met kansen voor de toekomst. Wereldwijd is deze plek nu voor 1.2 miljard kinderen voor onbepaalde tijd gesloten. 

In Nederland gaan de basisscholen weer voorzichtig open, maar wereldwijd zitten nog steeds miljoenen kinderen thuis, waardoor ze geen veilige plek meer hebben om te leren en spelen. Veel kinderen hebben geen toegang tot internet, waardoor op afstand leren lastig wordt. Wereldwijd missen 370 miljoen kinderen hun enige dagelijkse maaltijd, en kwetsbare kinderen lopen meer risico slachtoffer te worden van kinderarbeid, verwaarlozing, seksueel misbruik en tienerzwangerschappen.  De risico op een onomkeerbare leerachterstand is groot, en het is nog maar de vraag of kwetsbare kinderen ook daadwerkelijk terugkeren naar school. 

Alle kinderen weer naar school

UNICEF zet zich in voor leren op afstand, op alle manieren die je maar kunt verzinnen. Via een internationaal, digitaal platform, maar ook via de televisie en de radio, en met lesboeken. Met veilige richtlijnen helpen we scholen over de hele wereld om hun deuren weer te openen. We zorgen ervoor dat kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs krijgen, op welke manier en waar dan ook.

Igihozo Kevin van 11 woont in Rwanda. Hier zitten meer dan drie miljoen kinderen thuis door de schoolsluitingen. Samen met zijn broers en zussen krijgt Igihozo nu thuis les via de radio. Van 8:30 tot 14:00 worden de lessen van ongeveer 20 minuten uitgezonden. In Rwanda is de radio het meest populaire en toegankelijke medium: de publieke omroep bereikt ongeveer 99 procent van de mensen. Dankzij een groot netwerk en jarenlange expertise kon UNICEF 144 scripts voor thuislessen krijgen uit andere landen, die vervolgens zijn aangepast voor lessen in Rwanda. Zo kunnen ook leerlingen die thuiszitten door de coronacrisis zonder internet gewoon hun lessen blijven volgen.

In Syrië gingen op 15 maart alle scholen dicht, een situatie waar ze in dit land bijna gewend aan zijn geraakt. Masa van 9 woont in Ar-Raqqa en doet haar best om thuis een normaal schema aan te houden. ‘Ik sta ‘ochtends op alsof ik gewoon naar school ga. Ik douche, ontbijt met mijn familie, en ga dan aan de slag,’ vertelt ze via WhatsApp. Masa leert thuis met het Self-Learning Program, ondersteund door UNICEF. Het programma helpt kinderen om belangrijke lessen als Engels, Arabisch, wiskunde en natuurkunde te blijven volgen.

Helemaal trots is dit meisje in Timor-Leste op haar Learning Passport. Het digitale platform is een samenwerking tussen UNICEF, Microsoft en de Universiteit van Cambridge. Learning Passport was al ontwikkeling, maar toen de coronacrisis uitbrak werd het programma razendsnel uitgebreid. In Timor-Leste kunnen kinderen via een eigen landelijk platform een gedigitaliseerd curriculum vinden in hun eigen taal, waarmee ze thuis gewoon verder kunnen leren.

Ange van 8 volgt met haar broers en zussen in Ivoorkust les via de televisie. ‘Ik vind thuis les krijgen leuk. Mijn moeder is lerares en helpt me veel, al mis ik mijn vrienden wel,’ vertelt ze. In Ivoorkust werkt UNICEF samen met het Ministerie van Onderwijs aan een ‘School at Home’ initiatief, waarbij lessen opgenomen worden en uitgezonden op de nationale televisie en radio.

Bescherm kinderen tijdens een wereldwijde crisis

Help kinderen om te blijven leren, ook tijdens een wereldwijde pandemie

DONEER NU

Gerelateerd aan dit onderwerp