Hoewel kinderen minder vatbaar zijn voor het coronavirus, zijn de gevolgen voor hen enorm. De basiselementen voor de bouw van de toekomst van een kind vallen weg, van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot een veilig huis. UNICEF werkt in 140 landen, op lokaal en nationaal niveau, om verspreiding van het virus tegen te gaan en de impact voor kinderen, jongeren en families zoveel mogelijk te verminderen.
De gevolgen van de coronacrisis voor meisjes en vrouwen zijn groot, zij worden extra hard geraakt. Door de maatregelen die er worden genomen vanwege de beperking van het coronavirus, kan er gendergerelateerd geweld ontstaan en de toegang van meisjes tot kwaliteitsonderwijs beperken. Meisjes zullen nu bijvoorbeeld vooral in het huishouden aan de slag gaan. Daar komt nog eens bij dat deze meisjes nu een grotere kans hebben om besmet te worden. Zij komen nu meer op drukbezochte plekken om bijvoorbeeld water te halen. Het is daarom belangrijk om tijdens de coronacrisis aandacht te besteden aan deze meisjes. Onderwijs speelt hier een belangrijke rol in. Het versterkt het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van meisjes en vrouwen en leidt tot vreedzamere samenlevingen.
De economische gevolgen van de coronacrisis zorgen voor thuisisolatie en problemen in het dagelijks leven. Dit alles leidt tot een toename in seksueel geweld, mensenhandel, kindhuwelijken en kinderarbeid. UNICEF werkt wereldwijd samen met overheden, maatschappelijke organisaties, gemeenschappen en kinderen zelf om de raderen van de vooruitgang weer te laten draaien.
Voordat de wereld in een pandemie terecht kwam, werkte UNICEF al tegen een wereld met genderstereotypen: een gelijke wereld met vrijheid en kansen voor jongens én meisjes. Een wereld waar de behoeftes van de vrouw, zoals sanitaire voorzieningen en veiligheid, niet over het hoofd worden gezien (binnen de regering).
Al eerder tijdens de Ebola crisis, was er te zien dat meisjes en vrouwen hier zwaar werden getroffen. Velen werken in de informele sector, waardoor er in een crises de onafhankelijkheid van de dames niet gewaarborgd kan worden. Doordat de families geen inkomen meer hadden, nam de kinderprostitutie en het aantal kindhuwelijken flink toe. Velen van deze meisjes zijn niet meer teruggekeerd naar school. Het is daarom belangrijk dat de meisjes zich blijven bevinden in de veilige en beschermende omgeving van school. Er gaan nog veel kinderen niet naar school, maar UNICEF heeft al veel bereikt op het gebied van onderwijs. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst.