UNICEF waarschuwt voor een ‘verloren generatie’ door de coronacrisis

19 november 2020

Even leken kinderen en jongeren minder vatbaar voor het coronavirus, maar volgens een nieuw onderzoek van UNICEF is 1 op de 9 geregistreerde coronagevallen nu een kind of jongere onder de 20 jaar. Ook de indirecte impact van de coronacrisis heeft steeds grotere gevolgen voor kinderen, nu en in de toekomst.

Broer en zus zitten samen op trap in Cambodja

Namphung (5) in Cambodja wil later graag politieagent worden. Voor de toekomst van kinderen wereldwijd is het erg belangrijk dat de scholen open blijven en de coronacrisis geen langdurige impact heeft op hun leven. 

Namphung (5) in Cambodja wil later graag politieagent worden. Voor de toekomst van kinderen wereldwijd is het erg belangrijk dat de scholen open blijven en de coronacrisis geen langdurige impact heeft op hun leven. 

Voor het onderzoek zijn de coronabesmettingen in 87 landen onderzocht. Daaruit blijkt dat 11 procent van de 25,7 miljoen infecties jonge mensen onder de 20 jaar betreft. Hun klachten blijven vaak mild, maar het onderzoek laat ook zien dat het aantal besmettingen toeneemt.

“Het is een hardnekkige mythe dat kinderen nauwelijks door corona getroffen worden”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. “Jonge mensen kunnen wel corona krijgen en de ziekte ook overdragen. Maar zij worden vooral geraakt door alle indirecte gevolgen. De toekomst van een hele generatie staat op het spel.”

Scholen spelen geen rol in toename besmettingen

Volgens het onderzoek spelen scholen gelukkig geen grote rol bij de oplopende besmettingen onder kinderen en jongeren, dat gebeurt meestal buiten de schoolomgeving. Met voldoende veiligheidsmaatregelen wegen de voordelen van het openhouden van de scholen op tegen de nadelen. Wereldwijd zijn 572 miljoen leerlingen geraakt door de schoolsluitingen, en voor hun toekomst is het ontzettend belangrijk dat corona geen blijvende impact heeft op hun onderwijs.

Zusjes leren thuis in India

Mahima en haar zusje vinden het gezellig om thuis te leren tijdens de lockdown in India, maar niet ieder kind heeft de juiste middelen om thuis les te kunnen volgen. 

Mahima en haar zusje vinden het gezellig om thuis te leren tijdens de lockdown in India, maar niet ieder kind heeft de juiste middelen om thuis les te kunnen volgen. 

Impact op dagelijks leven steeds groter 

Het aantal kinderen dat in zogenoemde ‘multidimensionale armoede’ leeft, is wereldwijd met 15 procent gestegen. Dat betekent dat 150 miljoen meer kinderen geen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, voeding, sanitaire voorzieningen en water. En overige gezondheidszorg is steeds slechter toegankelijk. In twee derde van de onderzochte landen is een daling te zien van tien procent in de dekkingsgraad van gezondheidszorg, zoals vaccinaties.

Ondervoeding check Syrië

Voedingshulp is steeds slechter toegankelijk door de coronacrisis. Mobiele gezondheidsteams van UNICEF proberen alsnog kinderen en gezinnen te bereiken, zoals hier in het Mahmoudli kamp in Syrië. 

Voedingshulp is steeds slechter toegankelijk door de coronacrisis. Mobiele gezondheidsteams van UNICEF proberen alsnog kinderen en gezinnen te bereiken, zoals hier in het Mahmoudli kamp in Syrië. 

Geen schoolmaaltijd, geen voedingshulp

Volgens het onderzoek mist 40 procent van de vrouwen en kinderen in 135 van de onderzochte landen nu maaltijden. In oktober alleen al misten 265 miljoen kinderen hun schoolmaaltijd, omdat scholen in hun land nog altijd dicht zijn. Vaak zijn die schoolmaaltijden voor kinderen de enige warme maaltijd van de dag. Ook zijn dit jaar 6 tot 7 miljoen kinderen onder de 5 jaar oud ondervoed geraakt. Vooral in Sub-Sahara Afrika en in Zuid-Azië is dit probleem groot.

Lees hier het volledige rapport