Leerlingen wassen hun handen in ivoorkust uni312817

Corona wereldwijd

De corona-pandemie verstoort haast alles wat onmisbaar is voor de ontwikkeling van een kind. Het virus dreigt zo de winst van jaren werk terug te draaien. Daarom roept UNICEF politici op te blijven investeren in ontwikkelingssamenwerking, juist nu. 

Blijf investeren

Waarom Ontwikkelingssamenwerking juist nu belangrijk is

Lees nu

De gevolgen van de pandemie zullen waarschijnlijk nog jaren voelbaar zijn. Dit kan ervoor zorgen dat het behaalde succes en vooruitgang verloren gaan. Daarom is het juist nu zo belangrijk om te investeren in ontwikkelingssamenwerking.

Door de coronacrisis…

  • …volgen meer kinderen dan ooit tevoren geen onderwijs. Eerdere crises lieten zien: eenmaal gestopt gaan veel kinderen nooit meer terug naar school.
  • …Geen onderwijs betekent voor 304 miljoen kinderen ook het mislopen van hun dagelijkse schoolmaaltijd. Vaak de enige maaltijd die ze op een dag krijgen.
  • …zijn in minstens 68 landen de vaccinatieprogramma’s geraakt. Dat zorgde er bijvoorbeeld in Soedan voor dat het land, voor het eerst sinds elf jaar, weer moet vechten tegen een polio-uitbraak.
  • …leven momenteel 150 miljoen extra kinderen in veelzijdige armoede. Met de toegenomen armoede komt ook een groter risico op kinderarbeid, kindhuwelijken, uitbuiting en seksueel misbruik.
  • …kan het aantal mensen in acute voedselonzekerheid  verdubbelen: van 135 miljoen naar 265 miljoen mensen (waarvan zo’n 36 miljoen kinderen).
  • …bevinden meer en meer kinderen zich in onveilige situaties omdat hulpverlening voor geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing in de knel komt.

Een investering in kinderen en jongeren is een investering in een betere toekomst. Van jongeren, maar uiteindelijk van ons allemaal.

304 miljoen

kinderen missen hun schoolmaaltijd

150 miljoen

extra kinderen leven in armoede

in 68 landen

zijn vaccinatieprogramma's verstoord

Kinderen in Afghaans kamp

Tijdens de pandemie gingen de meeste landen in een lock-down, ook Afghanistan. Een uitbraak van een luchtwegaandoening zoals corona zou zich gemakkelijk kunnen verspreiden in de overvolle kampen in het land. 

Tijdens de pandemie gingen de meeste landen in een lock-down, ook Afghanistan. Een uitbraak van een luchtwegaandoening zoals corona zou zich gemakkelijk kunnen verspreiden in de overvolle kampen in het land. 

Wat doet UNICEF?

Sinds het begin van de uitbraak heeft UNICEF al meer dan 4,27 miljoen handschoenen, 573.300 mondkapjes, 98.931 gezichtsmaskers, 156.557 beschermende jassen en 12.750 veiligheidsbrillen verzonden naar landen die ze hard nodig hebben, maar we staan pas aan het begin van deze crisis. Ook voor UNICEF is deze wereldwijde pandemie een ongekende uitdaging. Er is nog veel meer hulp nodig, voor tijdens en ook na de crisis. De directe en indirecte gevolgen van het virus en de maatregelen zullen voor velen nog lang voelbaar zijn. 

Verhalen uit het veld

Rwanda

Kevin is 11 en woont in Rwanda. Samen met zijn broers en zussen krijgt hij nu thuis les via de radio. Van 8:30 tot 14:00 worden de lessen van ongeveer 20 minuten uitgezonden. In Rwanda is de radio het meest populaire en toegankelijke medium: de publieke omroep bereikt ongeveer 99 procent van de mensen. Dankzij een groot netwerk en jarenlange expertise kon UNICEF 144 scripts voor thuislessen krijgen uit andere landen, die vervolgens zijn aangepast voor lessen in Rwanda. Zo kunnen ook leerlingen die thuiszitten door de coronacrisis zonder internet gewoon hun lessen blijven volgen.

Jordanië

‘Je moet heel veel zeep gebruiken, en daarna goed schrobben. Om gezond te blijven moet je elke dag je handen wassen,’ legt Dareen van 6 uit. In Jordanië bezoeken UNICEF vrijwilligers van het WASH (Water, Sanitation and Hygiene) programma vluchtelingenkampen, dorpen en scholen om demonstraties te geven en hygiëne kits en handzeep uit te delen. Vooral in kwetsbare regio’s, zoals oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen, zijn de juiste kennis en preventiemaatregelen cruciaal om ervoor te zorgen dat kinderen en hun ouders zich kunnen beschermen tegen het virus.

Zuid-Soedan

Akot is 17 maanden en doet net alsof hij praat aan de telefoon. In de overvolle kampen in Juba zijn maatregelen als anderhalve meter en goed je handen wassen bijna niet te doen. Samen met het ministerie van Gezondheid traint UNICEF zorgmedewerkers, en worden zeep en emmers uitgedeeld. Ook ondersteunt UNICEF gezondheidsinstellingen en voedingscentra zodat zij operationeel kunnen blijven. Op plekken als deze is ondervoeding nog steeds een enorm probleem, en toegang tot deze voedingscentra is voor veel kinderen, zoals Akot, van levensbelang.  

Jemen

In een van de armste landen ter wereld woedt al jaren een verwoestende burgeroorlog. Veel kinderen zijn gevlucht in eigen land en wonen in kampen, waar basisvoorzieningen als schoon water en gezondheidszorg slecht tot niet aanwezig zijn. In het Al Sha’ab kamp waar Muna en haar familie wonen is bijna geen zeep en staat men in de rij voor schoon water. Bovendien is er door overstromingen ook nog eens een grote kans op cholera. Hier zijn hulpmiddelen als zeep, schoon water, goede gezondheidszorg en beschermende pakken hard nodig.  

Bescherm kinderen tijdens een wereldwijde crisis

Doneer nu