Nederland doneert 500.000 coronavaccins aan COVAX

2 juli 2021

Nederland start volgend week met de levering van 500.000 coronavaccins aan COVAX. Daarnaast zal ons land samen met Zweden nog eens tientallen miljoenen vaccins aan COVAX doneren.

Onderwijzers van een basisschool in Cambodja krijgen een coronavaccin.

Onderwijzers van een basisschool in Cambodja krijgen een coronavaccin.

Onderwijzers van een basisschool in Cambodja krijgen een coronavaccin.

COVAX - een samenwerkingsverband tussen overheden, bedrijven, wetenschappers en organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF - wil dit jaar twee miljard coronavaccins leveren aan onder meer 92 lage- en middeninkomenslanden. Donaties als die van Nederland en Zweden zijn hard nodig, omdat de vaccinatiegraad in de 92 landen nog veel te laag is. In Nederland is inmiddels ruim de helft van de bevolking gevaccineerd, terwijl in bijvoorbeeld Oeganda nog geen 2 procent van de bevolking een inenting heeft gekregen. COVAX kampt bovendien met een tekort van 191 miljoen vaccins door een exportstop uit India. Daarnaast vormen nieuwe uitbraken van het coronavirus een groot risico. 

'Niemand is veilig tot we allemaal veilig zijn'

UNICEF heeft aan de G7-landen gevraagd om twintig procent van de boventallige voorraad aan vaccins te doneren aan COVAX. “Vaccins zijn de oplossing voor COVID-19. Alle hulpverleners en kwetsbare mensen in de rest van de wereld moeten zo snel mogelijk worden ingeënt. Dat is belangrijk voor alle kinderen wereldwijd en voor allen die lijden onder de pandemie, maar ook voor onszelf in Nederland. Want niemand is veilig tot we allemaal veilig zijn," zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Ruim 92 miljoen vaccins verzonden

UNICEF speelt een sleutelrol in de aankoop en verspreiding van coronavaccins. Namens COVAX zijn nu meer dan 92 miljoen doses verzonden naar 134 landen en gebieden, waaronder de Democratische Republiek Congo, Soedan, Ghana, Ivoorkust, Rwanda, Oeganda, Jemen en Syrië. UNICEF helpt daarnaast landen zich voor te bereiden op de komst van vaccins, zodat die na aankomst snel kunnen worden verspreid. De verwachting is dat COVAX vanaf het najaar veel meer vaccins tot haar beschikking heeft, zodat ze inderdaad nog dit jaar de 2 miljard vaccins kan leveren.

Samen in actie tegen corona

UNICEF is onderdeel van Giro555. Met de campagne 'Samen in actie tegen corona' haalt Giro555 op dit moment donaties op voor het sneller mogelijk maken van vaccinaties in kwetsbare landen.