Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

Kinderen lijken minder vatbaar voor het virus, maar de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis zijn voor hen enorm. De basiselementen voor de bouw van de toekomst van een kind vallen weg, van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot een veilig thuis. 

Voor ieder kind, en voor de toekomst van ons allemaal

In deze wereldwijde crisis werkt UNICEF extra hard voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal. Want waar wij in Nederland ook nog zoekende zijn naar een juiste uitweg, is die voor kwetsbare kinderen over de wereld nog veel moeilijker. De gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen staat op het spel.

Er is onmiddellijk actie nodig om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis worden.

Bescherm de rechten van het kind, ook tijdens een crisis

In een verklaring samengesteld en ondersteunt door de EU, GRULAC-landen en de Group of Friends of Children en de SDGs wordt gevraagd om tijdens deze wereldwijde pandemie onderwijs, voeding, gezond en veiligheid van kinderen prioriteit te geven. De verklaring, die ook is ondertekend door de Nederlandse regering, ondersteunt de oproep van de Verenigde Naties en UNICEF om kwetsbare kinderen te beschermen.

1.2 miljard
kinderen

wereldwijd zitten thuis door de schoolsluitingen

In 190 landen zijn vanwege de coronacrisis de scholen tijdelijk gesloten. De niveaus van het thuisonderwijs verschillen per land, per regio en per buurt, waardoor kinderen een enorme leerachterstand oplopen. Voor veel kinderen is school de veiligste plek om te zijn. Deze kinderen lopen nu verhoogd risico op misbruik en kinderarbeid. 

370 miljoen
kinderen

krijgen geen dagelijkse maaltijd meer

Voor miljoenen kinderen is de schoolmaaltijd de enige maaltijd die ze krijgen op een dag. Nu de scholen dicht zijn, vervalt deze maaltijd. Omdat deze kinderen vaak al in armoede leven, is de kans op ondervoeding groot. 

1.2 miljoen
kinderen onder de vijf jaar

dreigen te overlijden door de impact van de coronacrisis.

Door de impact van de coronacrisis op onder meer de gezondheidszorg, is de kans groot dat het komende half jaar elke dag 6.000 meer kinderen sterven. Dat cijfer komt nog eens bovenop de 2,5 miljoen kinderen die de komende zes maanden buiten de coronacrisis om al zouden zijn overleden. Daarmee dreigt bijna een decennium aan vooruitgang om kindersterfte terug te dringen verloren te gaan.

80 miljoen
kinderen

missen belangrijke vaccinaties.

Door een overbelast zorgsysteem zijn in veel landen de vaccinatiecampagnes stopgezet. Hierdoor lopen miljoenen kinderen meer risico op ziektes die voorkomen kunnen worden. 

Meisje haalt water in Jemen

In het Al Sha’ab kamp in Jemen waar dit meisje woont is bijna geen zeep en staat men in de rij voor schoon water. Bovendien is er door overstromingen ook nog eens een grote kans op cholera. Toegang tot gezondheidszorg is er niet of nauwelijks. De middelen die wij hebben om onszelf te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, zijn voor dit meisje ondenkbaar.

In het Al Sha’ab kamp in Jemen waar dit meisje woont is bijna geen zeep en staat men in de rij voor schoon water. Bovendien is er door overstromingen ook nog eens een grote kans op cholera. Toegang tot gezondheidszorg is er niet of nauwelijks. De middelen die wij hebben om onszelf te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, zijn voor dit meisje ondenkbaar.

Wat zijn de gevolgen voor kinderen? 

Wereldwijd zijn er nog nooit zoveel kinderen niet naar school gegaan. En dus groeit niet alleen de leerachterstand, maar ook het risico op kinderarbeid en misbruik. Nu families over de hele wereld thuiszitten, zijn vooral kwetsbare kinderen éxtra kwetsbaar voor geweld en misbruik, ook via internet. De enorme angsten en stress die een wereldwijde pandemie met zich meebrengt beschadigen de mentale weerbaarheid van kinderen. En ook voor hen zijn de gezondheidszorgen groot. Door de verminderde zorgcapaciteit worden vaccinatiecampagnes uitgesteld, en toegang tot basiszorg voor kinderen verstoord. De kans dat hierdoor meer kinderen zullen sterven aan ziektes die voorkomen kunnen worden, is groot. Volgens onderzoek in The Lancet Global Health Journal kan kindersterfte door de impact van corona zelfs met 6.000 kinderen per dag toenemen.

Bescherm kinderen tijdens een wereldwijde crisis

Laat kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis worden.

DONEER NU
Kinderen leren thuis Nederland

Thuis leren, deels weer naar school, niet naar opa en oma: ook voor kinderen in Nederland en de Nederlandse Cariben is de coronacrisis een uitdaging. 

Thuis leren, deels weer naar school, niet naar opa en oma: ook voor kinderen in Nederland en de Nederlandse Cariben is de coronacrisis een uitdaging. 

Wat doet UNICEF in Nederland?

Ook in Nederland en de Nederlandse Cariben zet UNICEF zich in voor het onderwijs en welzijn van kinderen. We geven ouders en families handvatten, tips en advies om hun thuissituatie zo goed mogelijk in te richten. Denk aan tips over hoe je met je kind over corona kunt praten, advies om online schade te voorkomen, en interessante informatie over hoe jongeren zich voelen tijdens deze crisis. 

UNICEF also wants to support children and their parents in the Dutch Caribbean. We help families navigate these strange times with tools, tips and valuable advice

Gerelateerd aan dit onderwerp

Samen tegen Corona!

Doneer