Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Onderwijs in Nederland tijdens de coronacrisis

Ondanks dat de meeste scholen weer grotendeels open zijn, heeft het coronavirus nog steeds grote impact op het onderwijs in ons land. De gevolgen van de genomen maatregelen treffen hen aanzienlijk. Wij maken ons zorgen om de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Maandenlang thuisonderwijs en niet fysiek naar school kunnen, heeft grote impact gehad op scholieren in ons land. 

Maandenlang thuisonderwijs en niet fysiek naar school kunnen, heeft grote impact gehad op scholieren in ons land. 

Maandenlang thuisonderwijs en niet fysiek naar school kunnen, heeft grote impact gehad op scholieren in ons land. 

Noodzakelijke maatregelen

Want hoewel maatregelen noodzakelijk en begrijpelijk zijn, moet er altijd voldoende aandacht zijn voor de gevolgen voor (kwetsbare) kinderen en jongeren en hun rechten.

Scholieren hadden maandenlang online onderwijs en gingen fysiek niet naar school. Dit was voor velen van hen zwaar. Daarom willen we dat er beleid komt om de ontwikkelingsrisico’s door de schoolsluiting te beperken, in kaart te brengen en te herstellen. We moeten van deze ervaringen leren en zoveel mogelijk voorkomen dat er schade ontstaat. De vraag moet niet zijn of scholen dicht moeten, maar hoe ze open kunnen blijven.

In mei 2020 publiceerde we, in samenwerking met de Universiteit Leiden, een inventarisatie van de impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren in Nederland.

Oproep na oproep

In januari deden we samen met bijna 70 organisaties een oproep om alternatieven te bedenken voor het sluiten van scholen. Een initatief dat daar uit is ontstaan is het 10 punten-plan, gesteund door bijna 50 organisaties.

Gelukkig gingen de basisscholen op 8 februari open. Voor de leerlingen van de middelbare scholen vroegen we op 19 februari hetzelfde te doen. Want het gebrek aan perspectief en het feit dat het besluit zo lang op zich liet wachten was een grote belasting op hun mentale gezondheid en sociale ontwikkeling. Hier spraken we over op 1 maart met minister de Jonge.

Eind 2020 riepen we op om meer rekening te houden met de rechten en belangen van kinderen en de scholen zo lang mogelijk open te houden en om kinderen niet de onzichtbare slachtoffers te laten worden van de crisis.

Back to school: corona kinderrechtenles

Nu de scholen in Nederland weer voorzichtig hun deuren openen, is het goed om met kinderen in gesprek te gaan over corona en hoe zij de thuisperiode hebben ervaren. Het concept van kinderrechten komt voor hen door deze situatie extra dichtbij. Wat hebben ze gemist? Komen er bepaalde rechten in gevaar in deze situatie? En hoe zit dat voor kinderen in andere landen? UNICEF heeft voor dit onderwerp een speciale lesbrief en handleiding beschikbaar gesteld om scholen bij dit onderwerp op weg te helpen.

UNICEF zet al haar kennis en expertise in om ouders en jongeren in Nederland te ondersteunen. Hiernaaast vind je wat tips en thuisactiviteiten waar je ook na deze periode iets aan hebt.

Gerelateerd aan dit onderwerp