Giro555-actie ‘Samen in actie tegen corona’ helpt mensen in veertien landen

31 januari 2022

Met het opgehaalde geld van de Giro555 actie, die vorig jaar 30 september ten einde liep, hebben de hulporganisaties achter Giro555 en hun lokale partners de afgelopen maanden in veertien landen medische noodhulp geboden aan coronaslachtoffers. Ook hebben ze landen ondersteund bij het opzetten en versnellen van vaccinatiecampagnes. De organisaties zullen nog tot minstens juni 2022 hulp blijven bieden.

Vaccin wordt geleverd in Nepal

In afgelegen gebieden in Nepal helpt UNICEF bij het leveren van vaccins. 

In afgelegen gebieden in Nepal helpt UNICEF bij het leveren van vaccins. 

Voorlichting, vaccineren en noodhulp

'De hulporganisaties achter Giro555 zijn Nederland dankbaar voor de steun', zegt Suzanne Laszlo, algemeen directeur van UNICEF Nederland. In totaal bracht Nederland 9,3 miljoen euro bij elkaar voor wereldwijde coronasteun. Vaccinatieprogramma’s zijn opgezet of worden ondersteund; in Nepal en Suriname ontvingen vaccinatiecentra naalden, beschermende kleding en koelkasten om vaccins te bewaren. In Afghanistan, India en Bangladesh werden ouderen en kwetsbare mensen gevaccineerd. Ook werden er bijvoorbeeld in Suriname en Syrië radiocampagnes ontwikkeld om voorlichting te geven over corona, en werd in Nepal TikTok ingezet om jongeren te bereiken. Ook maakte de steun van Nederland medische noodhulp mogelijk in onder andere Jemen, India en in de Palestijnse gebieden. Beademingsapparatuur, ziekenhuisbedden en medicijnen voor coronabehandelingen, maar ook beschermende kleding en ambulances.

Hulp gaat door, hoe dan ook

De coronapandemie treft elk land, en een einde is nog niet in zicht. Op veel plekken in de wereld is de vaccinatiegraad nog erg laag: in heel Afrika is bijvoorbeeld nog maar acht procent van de hele bevolking van het continent gevaccineerd. De wereldwijde verdeling van vaccins is ongelijk, waardoor veel landen lang niet genoeg vaccins hebben om iedereen in te enten. Er is veel steun nodig om ervoor te zorgen dat men snel kan handelen als er wel vaccins beschikbaar komen, bijvoorbeeld met de juiste koelsystemen, transport en de bezorging van vaccins en alle benodigdheden in afgelegen gebieden. De hulporganisaties achter Giro555 gaan onverminderd door met het bieden van hulp, vertelt Suzanne Laszlo.

‘Met de actieopbrengst bieden de organisaties nog tot eind juni 2022 coronahulp, waarna Giro555 in een gezamenlijke rapportage laat zien welke hulp er met de opbrengst is verleend'.