Niemand is veilig tot iedereen veilig is

De coronacrisis is een wereldwijd probleem, maar meer dan de helft van de wereld heeft nu geen toegang tot de oplossing. Als vaccinatie-expert helpt UNICEF bij de eerlijke verdeling van coronavaccins in 92 armere landen. Want niemand is veilig tot iedereen veilig is.

Inmiddels zijn wereldwijd zo’n 3,7 miljard coronavaccins toegediend. Maar de verdeling is niet gelijk. In de best beschermde landen is meer dan twee derde van de bevolking volledig ingeënt, maar in de armste landen geldt dat voor nog geen 1,1 procent. Armere landen staan achter in de rij en dat klopt niet. Samen met onze partners bij COVAX helpen wij met het verdelen, verzenden en bezorgen van coronavaccins wereldwijd. We leiden zorgpersoneel op en stomen overheden klaar. Zodat iedereen, waar ook ter wereld, toegang heeft tot een coronavaccin. 

Bekijk de vaccinatiegraad per land (Our World in Data)

Maak vaccineren wereldwijd mogelijk

STEUN COVAX

Aankomst van door de Verenigde Staten gedoneerde Janssen-vaccins in Nepal (12 juli 2021)

Waarom heeft UNICEF deze taak gekregen?

Het klinkt misschien niet logisch: een kinderrechtenorganisatie die aan de slag gaat met vaccins voor volwassenen. Maar het is heel simpel: door volwassenen wereldwijd in te enten, dammen we de coronapandemie in. Als zorgverleners zijn ingeënt, kunnen kinderen weer naar een dokter. Als leraren zijn ingeënt, kunnen kinderen weer veiliger naar school. En als hun ouders zijn ingeënt, hoeven kinderen niet meer te werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Met een eerlijke, wereldwijde verdeling van coronavaccins krijgen kinderen weer de ruimte om te groeien. 

UNICEF is de grootste afnemer van vaccins ter wereld: we kopen elk jaar meer dan 2 miljard vaccins in tegen kinderziektes, die in zo’n honderd landen worden verspreid via onze bestaande bevoorradingsketens. We hebben een uitgebreid logistiek netwerk en veel ervaring met het trainen van zorgverleners, het samenwerken met overheden en voorlichting. Zo zorgen we ervoor dat de vaccins daar terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn.

Modeste Yameogo (63) krijgt in Burkina Faso een coronavaccin.

Hoe werkt die gelijke verdeling van coronavaccins precies?

Om te garanderen dat ook armere landen genoeg vaccins krijgen, is COVAX in het leven geroepen (voluit Covid-19 Vaccine Global Access Facility). Bij deze organisatie hebben zich 92 lage- en lagemiddeninkomenslanden en meerdere rijkere landen aangesloten, waaronder de Europese Unie. UNICEF moet er namens COVAX als een soort spelverdeler voor zorgen dat er een wereldwijde toegang tot coronavaccins komt, zodat in 2021 ook de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting.

Luister naar onze podcast waarin UNICEF-medewerker Sabine de Jong uitlegt hoe UNICEF betrokken is bij de wereldwijde distributie van coronavaccins. 

Dominic, een verpleegkundige van het Melsisi Mini ziekenhuis in Vanuatu, trekt door de bergen op het Pentecost-eiland om vaccins naar een afgelegen plek te brengen. 

Worden kinderen ook ingeënt en zo ja, wanneer?

In veel rijkere landen worden kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd. In armere landen is dat nog niet aan de orde. Daar zijn zo weinig vaccins beschikbaar dat eerst de meest kwetsbare mensen, ouderen en zorgverleners worden ingeënt. Omdat kinderen minder vaak ernstig ziek worden door het virus, zijn zij voorlopig nog niet aan de beurt.

Kinderen lijden wel onder de gevolgen van de coronacrisis. Zorgsystemen zijn overbelast, zodat kinderen zorg en reguliere inentingen missen die hen beschermen tegen andere ziektes. Dat zoveel mogelijk volwassenen worden gevaccineerd tegen het virus, is dus ook voor kinderen van levensbelang.  

Niemand is veilig tot iedereen veilig is

Help COVAX om wereldwijd vaccins te bezorgen

GEEF NU

Helpt u als bedrijf om deze historische operatie tot een succes te maken?

Maak samen met UNICEF wereldwijd vaccineren mogelijk. Neem contact op en help mee!

Marjanne accountmanager

Marjanne van der Helm

Partnership Manager New Business

mvanderhelm@unicef.nl

+31 658909817