Maaike helpt Syrische vluchtelingen in Jordanië
28 mei 2015 - Maaike van AdrichemHet vluchtelingenkamp Za’atari is uitgegroeid tot een grote stad. Tienduizenden mensen wonen in een omheind gebied van slechts acht vierkante kilometer.
Het vluchtelingenkamp Za’atari is uitgegroeid tot een grote stad. Tienduizenden mensen wonen in een omheind gebied van slechts acht vierkante kilometer.
De meeste vluchtelingen hebben te maken met armoede en een gebrek aan goede gezondheidszorg en andere basisvoorzieningen.
Ik kijk mijn ogen uit in het kamp, dat veel drukker en bedrijviger is dan de vorige keer dat ik hier was. Aan beide kanten van de hoofdstraat, door vluchtelingen en hulpverleners grappend de Champs-Élysées genoemd, vind je uit golfplaten opgebouwde winkeltjes. Hier kan je kookgerei, tuinmeubelen, matrassen en verse broodjes shoarma kopen. En je kan er zelfs terecht voor een waterpijp in een geïmproviseerd koffiehuis.
We rijden langs een distributieplek waar pakketten worden uitgedeeld aan de meest kwetsbare vluchtelingen. We controleren of alles goed verloopt, en of iedereen die recht heeft op de pakketten ze ook daadwerkelijk krijgt. Vandaag worden speciale babyhygiënepakketten uitgedeeld voor gezinnen met jonge kinderen. In de pakketten zitten luiers, zeep, talkpoeder, babyolie en andere belangrijke spullen voor pasgeboren baby's. We weten dat er veel behoefte is aan dit soort pakketten, want er worden elke dag gemiddeld 9 baby's geboren in Za'atari.
Sommige kinderen wonen al vier jaar als vluchteling in Jordanië. De problemen waar zij mee geconfronteerd worden, zijn enorm. Het risico op huiselijk geweld neemt toe. Ouders zijn getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt in Syrië, kunnen geen werk vinden in Jordanië en raken gefrustreerd. Niet zelden wordt dit op vrouwen en kinderen afgereageerd. Het is een heel gevoelig, onzichtbaar probleem. Mensen praten er niet makkelijk over. Maar we moeten er wel iets aan doen. We proberen geweld te voorkomen en geven slachtoffers de hulp die ze nodig hebben. Kinderen moeten in deze abnormale omstandigheden een zo normaal mogelijke kindertijd hebben.
UNICEF werkt veel samen met lokale partners en andere goede doelen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de hulpverlening steeds beter wordt. Een voorbeeld hiervan is dat we een blijf-van-mijn-lijfhuis hebben opgezet. Hier kunnen vrouwen en kinderen terecht die slachtoffer zijn van geweld en een veilige plek nodig hebben. We blijven ons inzetten om meer vrouwen en kinderen te kunnen helpen.
Lees meer blogs van Maaike uit Jordanië