Meer dan een miljoen kinderen in Gaza al meer dan een maand zonder levensreddende hulp

7 april 2025

De huidige blokkade van humanitaire hulp in de Gazastrook door Israël heeft ernstige gevolgen voor meer dan een miljoen kinderen, die door toenemende ondervoeding, gebrek aan schoon drinkwater en beperkte toegang tot essentiële hulp in levensgevaar verkeren. Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft UNICEF, samen met partners, zich inzetten voor kinderen in de Gazastrook.  

Meisje eet haar maaltijd tussen het puin in Gaza.

Twee jaar oude Alma eet haar maaltijd tussen het puin in Gaza. 

Twee jaar oude Alma eet haar maaltijd tussen het puin in Gaza. 

Blokkade humanitaire hulp

Sinds 2 maart wordt er geen humanitaire hulp meer toegelaten tot Gaza. Dat is de langste periode sinds het begin van de oorlog. Zonder schoon water, medische hulp en levensmiddelen zullen ondervoeding en ziektes snel toenemen, wat zal leiden tot een onnodige stijging in het aantal kinderen dat zal sterven. “UNICEF heeft duizenden pallets met hulpgoederen klaarstaan om de Gazastrook binnen te gaan,’’ zegt UNICEF Regionaal Directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Edouard Beigbeder. ‘’Het merendeel van deze hulp is van levensbelang – maar in plaats van levens te redden, ligt het opgeslagen in magazijnen. De toegang moet onmiddellijk worden toegestaan. Dit is geen kwestie van keuze of liefdadigheid; het is een verplichting onder internationaal recht.’’ 
 

Gevolgen blokkade voor kinderen  

Kinderen die behandeld worden voor ondervoeding lopen ernstig gevaar door de blokkade van hulp. Sinds 18 maart zijn 21 ondervoedingsbehandelcentra gesloten vanwege evacuatiebevelen of bombardementen. De 350 kinderen die afhankelijk zijn van deze centra raken nu nog erger ondervoed. Ook is aanvullende voeding voor baby’s – cruciaal voor hun groei in tijden van voedseltekorten – bijna op in centraal en zuidelijk Gaza. Er is nog genoeg voeding beschikbaar om 400 baby’s een maand lang te voeden. UNICEF schat echter dat bijna 10.000 baby’s jonger dan zes maanden deze voeding direct nodig hebben. Door de blokkade heeft UNICEF naast voedselhulp ook haar hulp op andere gebieden moeten afschalen. Door het aanhoudende geweld en de massale ontheemding in de Gazastrook kunnen we veel minder doen op het gebied van mentale gezondheidszorg, psychosociale ondersteuning, voorlichting over mijnengevaar, ondersteuning voor kinderen met een beperking en kinderbescherming.  

Tijdens het staakt-het-vuren was UNICEF begonnen met het herstellen van essentiële waterputten en waterpunten om de beschikbaarheid van veilig drinkwater in de Gazastrook te vergroten. Nu het staakt-het-vuren is geëindigd, blijven veel van deze voorzieningen beschadigd of lopen ze risico op verdere schade. In het noorden zijn gezinnen inmiddels volledig afhankelijk van watertransport per vrachtwagen. In de centrale en zuidelijke gebieden is de waterproductie met 85 procent gedaald door stroomuitval en is de hoofdwaterleiding beschadigd en onbereikbaar voor herstelwerkzaamheden. De toegang tot schoon drinkwater voor 1 miljoen mensen, waaronder 400.000 kinderen, is gedaald van 16 liter per persoon per dag naar slechts zes liter. Als brandstof in de komende weken opraakt, kan dit zelfs dalen tot minder dan vier liter per dag. Hierdoor worden gezinnen gedwongen om onveilig water te gaan gebruiken, wat het risico op ziekte-uitbraken – vooral onder kinderen – aanzienlijk vergroot.   

Inzet UNICEF  

‘’In het belang van meer dan 1 miljoen kinderen in de Gazastrook roepen we de Israëlische autoriteiten op om ervoor te zorgen dat aan de basisbehoeften van de bevolking wordt voldaan, in overeenstemming met hun verplichtingen onder het internationaal humanitair recht,’’ zegt Edouard Beigbeder. ‘’Dat houdt ook hun wettelijke verantwoordelijkheid in om ervoor te zorgen dat gezinnen worden voorzien van voedsel, medische zorg en andere essentiële benodigdheden om te overleven.’’  

Na bijna 18 maanden oorlog zijn in de Gazastrook meer dan 15.000 kinderen gedood, raakten meer dan 34.000 kinderen gewond en zijn een miljoen kinderen meerdere keren ontheemd geraakt, waarbij ze hun toegang tot cruciale basisvoorzieningen verloren. Sinds het eindigen van het staakt-het-vuren is het geweld in de Gazastrook opnieuw opgelaaid, met intensieve bombardementen en grondoperaties tot gevolg. Alleen al sinds 2 maart zijn minstens 322 kinderen gedood en raakten meer dan 600 kinderen gewond. De meeste slachtoffers waren ontheemd en verbleven met hun families in geïmproviseerde tenten of zwaar beschadigde huizen.  

Ondanks de uiterst moeilijke omstandigheden en de blokkade van humanitaire hulp blijft UNICEF, samen met partners, ter plaatse aanwezig om levensreddende hulp te leveren. Zo zijn er onder andere gezondheidsdiensten in het noorden hervat en zijn 21 beademingsapparaten geleverd om het leven van 150 pasgeboren baby’s te redden. De toegang tot schoon drinkwater is voor honderdduizenden mensen verbeterd en op het gebied van ondervoeding heeft UNICEF meer dan 7800 kinderen onder de twee jaar bereikt met kant-en-klare voeding en zijn meer dan 33.500 kinderen gescreend op acute ondervoeding. Ook hebben we meer dan 300 kinderen kunnen herenigen met hun ouders, nadat zij van hen gescheiden waren door evacuatiebevelen en hevige bombardementen. UNICEF blijft oproepen tot een herstel van het staakt-het-vuren en toegang tot de Gazastrook voor humanitaire hulp.