Met de aangekondigde uitbreiding van militaire operaties in de gehele Gazastrook, de aanhoudende blokkade van humanitaire hulp in Gaza door de Israëlische autoriteiten en de voortdurende massale ontheemding van mensen, is het risico op hongersnood in de Gazastrook niet slechts mogelijk – het wordt met de dag waarschijnlijker.
Mensen met jonge kinderen komen de door UNICEF ondersteunde voedingskliniek binnen, waar kinderen worden gescreend op ondervoeding. In kamp Al Farooq in Khan Yunis heeft UNICEF een speciale kliniek opgericht om kinderen die aan acute ondervoeding lijden te identificeren en te behandelen.
© UNICEF/UNI792835/Eleyan
Mensen met jonge kinderen komen de door UNICEF ondersteunde voedingskliniek binnen, waar kinderen worden gescreend op ondervoeding. In kamp Al Farooq in Khan Yunis heeft UNICEF een speciale kliniek opgericht om kinderen die aan acute ondervoeding lijden te identificeren en te behandelen.
© UNICEF/UNI792835/Eleyan
Het IPC (Integrated Food Security Phase Classification) heeft een rapport uitgebracht over de voedingssituatie in Gaza. De conclusie van het rapport was alarmerend: er is een grote voedselcrisis die steeds verder verslechtert. Kinderen sterven door een gebrek aan voedsel, schoon drinkwater en medische zorg – terwijl hulpgoederen letterlijk aan de grens liggen.
De rapportage van het IPC, die in de komende weken volledig wordt gepubliceerd, benadrukt het toenemende en waarschijnlijke risico op een hongersnood in de Gazastrook. Acute ondervoeding neemt snel toe, en als er niets verandert zal eind september 2025 de volledige bevolking in de Gazastrook kampen met ernstige voedselonzekerheid, wat inhoudt dat ze bijna geen toegang hebben tot voedsel. 470.000 mensen zullen op dat moment in de levensgevaarlijke fase (IPC-fase 5) zitten waarbij officieel sprake is van hongersnood.
Alle 25 bakkerijen in de Gazastrook die werden ondersteund door het Wereldvoedselprogramma zijn een maand geleden al gesloten omdat meel en brandstof opraakte. Nu zijn de meeste gaarkeukens ook door hun voorraden heen. Voorraden van voedingsmiddelen van UNICEF, zoals babyvoeding, en het Wereldvoedselprogramma zijn uitgeput. Voedselprijzen zijn enorm gestegen: tarwebloem kost tot 3.000% meer dan in februari. Veel gezinnen in de Gazastrook grijpen naar extreme overlevingsmaatregelen om ondervoeding te voorkomen, zoals het verzamelen van afval om te verkopen voor eten.
Het hulpleveringsplan voor het toelaten van humanitaire hulp in de Gazastrook dat Israël op 5 mei aankondigde, wordt als onvoldoende en ontoegankelijk beschouwd voor grote delen van de bevolking in de Gazastrook. Met een grootschalige militaire operatie in aantocht en de voortdurende humanitaire blokkade, is het risico op hongersnood bijzonder hoog, waarschuwt het IPC.
‘’Dit is een door mensen veroorzaakte ramp. Al meer dan 10 weken (71 dagen) wordt toegang tot Gaza systematisch geblokkeerd door Israël. De humanitaire hulp die kinderen zou kunnen redden, wordt tegengehouden. Dat is onacceptabel en maakt de situatie in Gaza een absolute humanitaire hel. De grenzen van Gaza moeten nú open. Hulp moet naar binnen. Geen vertraging, geen voorwaarden, maar onbeperkte toegang,’’ zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.
Meer dan 9.000 kinderen zijn dit jaar door UNICEF behandeld voor acute ondervoeding – duizenden meer kunnen die hulp niet krijgen door de humanitaire blokkades opgelegd door Israël. UNICEF heeft nauwelijks levensreddende therapeutische voeding meer, noodzakelijke medische voeding om ondervoeding bij kinderen te behandelen. ‘’Daardoor kunnen we eigenlijk niets voor deze kinderen doen, en dat kan de dood betekenen voor honderden, mogelijk duizenden kinderen. Dit is geen waarschuwing meer – dit is de realiteit. Ze zijn te verzwakt om nog langer te wachten,’’ stelt Laszlo.
Tegelijkertijd stijgt het aantal kinderen met acute ondervoeding razendsnel – hun lichamen zijn te zwak om nog ziekten te weerstaan. Laszlo: ‘’We zien baby’s sterven aan honger en ziekten, terwijl de therapeutische voeding en medicijnen klaarstaan op een paar kilometer afstand.’’
UNICEF roept op om humanitaire hulp onmiddellijk en zonder voorwaarden toe te laten. Alleen dan kunnen kinderen in Gaza weer hoop krijgen op overleven.