UNICEF steunt het standpunt van VN-secretaris-generaal António Guterres dat de Verenigde Naties geen uitvoering kunnen geven aan het voorgestelde hulpplan van Israël voor Gaza. Het plan belemmert de toegang tot levensreddende hulp, juist voor de meest kwetsbare groepen en kinderen. Nu hulpgoederen al twee maanden zijn geblokkeerd en de voorraden uitgeput zijn, is de situatie in Gaza levensbedreigend.
Gaza-stad, Yusuf, 5 jaar oud, eet zijn maaltijd.
© UNICEF/UNI767011/Nateel
Gaza-stad, Yusuf, 5 jaar oud, eet zijn maaltijd.
© UNICEF/UNI767011/Nateel
Momenteel werkt Israël aan een hulpplan voor Gaza waarbij het de controle lijkt te krijgen over de distributie van humanitaire hulp in specifieke gebieden. Het voorgestelde plan zorgt ervoor dat grote delen van Gaza – juist waar mensen zitten die het kwetsbaarst zijn en zich niet kunnen verplaatsen – verstoken blijven van hulp. Het is ronduit gevaarlijk: burgers worden gedwongen om naar gemilitariseerde zones te trekken om basisvoedsel op te halen, met alle risico’s van dien – ook voor hulpverleners. Zo wordt gedwongen ontheemding verder aangewakkerd: mensen moeten hun woonplaats verlaten om toegang tot hulp te krijgen, vaak zonder zekerheid over veiligheid of terugkeer. Hierdoor komt het leven van duizenden mensen in direct gevaar.
Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: ‘’In het plan zoals het er nu ligt zouden de Israëlische autoriteiten bepalen wie welke hulp krijgt. Dat is volledig in strijd met humanitaire principes en druist in alles in tegen de onafhankelijkheid en onpartijdigheid waar wij als humanitaire organisaties voor staan. Humanitaire hulp is een recht van iedereen en dit plan schendt dat recht.’’
Het hulpplan lijkt bedoeld om controle over levensreddende hulpgoederen te hebben. UNICEF pleit ervoor dat de grenzen van Gaza onmiddellijk open moeten voor humanitaire hulp, zonder voorwaarden. Woordvoerder UNICEF Nederland Wouter Booij licht toe dat het ‘’los van de principiële bezwaren, nog weken zal duren voordat het Israëlische hulpplan wordt geïmplementeerd, terwijl de hulp nu nodig is. En dat heeft dodelijke gevolgen’’.
Sinds 2 maart wordt er geen humanitaire hulp meer toegelaten tot Gaza. Dat is al 64 dagen. Deze blokkade heeft ernstige gevolgen voor meer dan een miljoen kinderen, die door toenemende ondervoeding, gebrek aan schoon drinkwater en beperkte toegang tot essentiële hulp in levensgevaar verkeren. Na twee maanden zijn het water en de brandstof in Gaza bijna op en is er een ernstig tekort aan voedsel. Zo’n 80 procent van de bevolking in Gaza is al afhankelijk van het huidige hulpsysteem, wat nu ook ondermijnd kan worden door het nieuwe hulpplan.
De situatie in Gaza is levensbedreigend – en het zijn de kinderen die de hoogste prijs betalen. Elke dag overlijden kinderen aan ondervoeding en ziektes die voorkomen kunnen worden. ‘’Er staan vele tonnen aan hulpgoederen zoals voedsel, water en medicijnen klaar, terwijl kinderen sterven omdat die hulp hen niet bereikt. Al meer dan twee maanden wordt toegang tot Gaza systematisch geblokkeerd. De weinige voorraden die er nog zijn, raken uitgeput. Ondertussen nemen uitbraken van ziekten zoals acute waterige diarree en geelzucht snel toe,’’ zegt Laszlo. Er is nog minder dan twee weken voorraad van levensreddende therapeutische voeding beschikbaar voor ondervoede kinderen in Gaza. Wanneer deze voorraad op is, heeft dit levensgevaarlijke gevolgen voor ondervoede kinderen.
UNICEF roept op om humanitaire hulp onmiddellijk en zonder voorwaarden toe te laten. Alleen dan kunnen kinderen in Gaza weer hoop krijgen op overleven.