Terug naar school tijdens de coronacrisis: zes veelgestelde vragen van ouders

28 augustus 2020

Het is niet niks, terug naar de basisschool gaan tijdens een wereldwijde pandemie. Veel kinderen hebben er zin in om hun vrienden weer te zien en weer ‘normaal’ naar school te kunnen, maar er heerst ook verwarring, en soms angst. UNICEF beantwoord zes veelgestelde vragen van ouders over hoe ze hun kinderen het beste kunnen ondersteunen in deze periode. 

Meisje in Oekraine naar school

Masha (6) uit Oekraïne is helemaal blij met haar nieuwe schooltas. 

Masha (6) uit Oekraïne is helemaal blij met haar nieuwe schooltas. 

Mijn kind vindt het eng om terug naar school te gaan. Hoe kan ik hem of haar geruststellen? 

Een nieuw schooljaar brengt altijd stress met zich mee, en nu komt daar ook de coronacrisis bij. Stel je kind gerust door er open over te praten. Waar maakt hij of haar zich zorgen over? Laat ze weten dat het heel normaal is om een beetje nerveus te zijn. Ze zijn het al maanden gewend om alleen thuis of maar deels op school te zijn, dus een beetje spanning is heel normaal. Bespreek de veranderingen die ze misschien tegenkomen op school, zoals het afstand moeten houden van leraren. Herinner ze eraan dat deze maatregelen er zijn om leerlingen en leraren veilig en gezond te houden. En leg vooral ook de focus op de positieve kanten van het terug naar school gaan; ze kunnen hun vrienden weer zien en gaan weer nieuwe dingen leren.  

Hoe kan ik mijn kind aanmoedigen om de maatregelen te volgen (zoals afstand houden en handen wassen) op school, zonder hem of haar bang te maken? 

Een van de meest effectieve manieren om kinderen te beschermen tegen het coronavirus en andere virussen is om ze aan te moedigen vaak hun handen te wassen. Het hoeft geen vervelend of beangstigend gesprek te zijn. Zing samen een liedje of doe een dansje tijdens het handen wassen om er iets leuks te maken. Vertel ze dat bacteriën onzichtbaar zijn, en dat ze op je handen kunnen zitten zonder dat je ze ziet. Als kinderen begrijpen waarom ze precies hun handen moeten wassen zullen ze het vaker en sneller doen. Ook kun je je kinderen laten zien hoe ze in hun ellenboog kunnen niezen, en vraag ze om het altijd te zeggen als ze zich niet lekker voelen.  

Mijn kind maakt zich zorgen dat de scholen misschien toch weer dicht moeten, en dat hij of zij dan zijn vrienden minder ziet. Hoe ga ik daarmee om? 

Ontken het niet, het kan natuurlijk gebeuren. Herinner je kinderen eraan dat ze overal door kunnen blijven leren, ook thuis, en dat ze ook online en tijdens een schoolsluiting nog steeds contact kunnen hebben met vrienden en vriendinnen. Veilige online spelletjes, social media en videobellen zijn mooie manieren voor kinderen om met hun vrienden en familie in contact te blijven. Herinner ze er aan dat ze de eerste periode ook goed door zijn gekomen, en dat ze nu alles veel beter weten, waardoor het nu vast beter zal gaan. 

Hoe kan ik mijn kind op een voorzichtige manier blijven vragen hoe het met ze gaat? 

Het is belangrijk om op een kalme en proactieve manier met je kinderen te praten over hoe het met ze gaat. Hun emoties zullen vaak veranderen, en het is goed voor ze om te weten dat dit helemaal ok is. Op school of thuis kunnen ouders en leraren kinderen helpen met creatieve activiteiten, zoals spelen of tekenen, om ze zo aan te moedigen hun gevoelens op een positieve manier te uiten.  

Kinderen spiegelen vaak de emotionele houding van de belangrijkste volwassenen in hun leven; ouders, maar ook onderwijzers. Het is belangrijk dat volwassenen weten hoe ze met hun eigen emoties om kunnen gaan, dat ze kalm blijven, de zorgen van de kinderen serieus nemen, rustig met ze te praten en dat ze hen geruststellen.  

Moet ik nog ergens op letten als mijn kind weer terug naar school gaat? 

Blijf de fysieke gezondheid van je kind in de gaten houden, maar ook de mentale gezondheid. De coronacrisis kan een behoorlijke impact hebben op het mentale welzijn van kinderen, en het is belangrijk voor kinderen om te weten dat dit normaal is en dat het ok is om je soms een beetje somber te voelen over alles wat er gebeurt. Kinderen hebben in elke situatie medeleven en steun nodig. Sommige ouders maken zich zorgen dat pesten en stigmatiserend gedrag toe zullen nemen zodra kinderen weer naar school gaan, vaak door verkeerde informatie over het virus. Leg uit aan je kinderen dat het virus niks te maken heeft met hoe je eruitziet, waar je vandaan komt en welke taal je spreekt. Moedig ze aan het te melden als ze zelf gepest worden.  

Mijn kind is bang om gepest te worden, op school maar ook online. Hoe kan ik hier het beste over praten? 

Als je kinderen zich zorgen maken over pesten is het belangrijk dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan, en dat ze altijd met iemand kunnen praten. Hoe meer je met je kinderen praat over pesten, hoe eerder ze het zullen melden als ze het zien of ervaren. Vraag ze dagelijks hoe het was op school, en wat ze allemaal doen online, en hoe ze zich voelen. Sommige kinderen zullen hun emoties niet in woorden uitdrukken, dus let ook op nerveus of agressief gedrag waar wellicht iets anders achter zit.  

UNICEF wenst alle scholieren heel veel succes met dit nieuwe schooljaar! Wil jij ze ook succes wensen? Bestel een (gratis) Zakje Geluk.