Bestel het Ken je rechten-lespakket

20 november is het Kinderrechtendag, het uitgelezen moment om in de klas stil te staan bij kinderrechten. Hoeveel kinderrechten kun jij opnoemen? Grote kans dat je niet verder komt dan drie kinderrechten. Dat geldt helaas ook voor heel veel kinderen in Nederland. 

Kinderrechten zijn de rechten die minimaal nodig zijn om ervoor te zorgen dat kinderen gezond en veilig op kunnen groeien. Ze gaan over allerlei zaken waar kinderen mee te maken krijgen vanaf hun geboorte tot hun achttiende verjaardag. De coronacrisis heeft laten zien dat kinderrechten allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show zijn. Tijdens de lockdown was bijvoorbeeld een veilige thuissituatie niet voor ieder kind vanzelfsprekend.

Een betere toekomst

Ook Nederland moet zich houden aan het Kinderrechtenverdrag. Daarin staat o.a. dat kinderen hun rechten moeten kennen, zodat ze voor deze rechten op kunnen komen. Wanneer kinderen hierover leren, kunnen zij samen een betere toekomst vormgeven.

Ken je rechten

Met vragen als ‘Mag jouw moeder meelezen op je telefoon?’ laat het lesmateriaal van UNICEF kinderen op een speelse manier kennismaken met kinderrechten. Tijdens de les staat de klas stil bij wat zij nodig hebben om op te groeien. Daarnaast sluit het lespakket aan op de kerndoelen wereldoriëntatie en burgerschapsonderwijs.

Over het lespakket:

UNICEF heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat bestaat uit:

  • Een werkboekje voor elke leerling met informatie en opdrachten
  • Een begeleidende digiles
  • Voor ieder kind een naslagboekje met alle kinderrechten
  • Een duidelijke handleiding voor de leerkracht

Vragen over het lespakket? Stuur een mailtje naar info@unicef.nl.

Meld je aan voor het gratis lespakket

Help jij mee om kinderen bewust te maken van hun rechten?

Aanmelden