Polarisatie in Nederland raakt jongeren diep. Uit een peiling van UNICEF Nederland onder ruim 1.000 jongeren (10-18 jaar) blijkt dat 64% vindt dat discussies over migratie, discriminatie en de oorlog in Gaza groepen mensen tegenover elkaar zetten.
© UNICEF NL/Veneboer
Bijna 110.000 jongeren in Nederland voelen zich buitengesloten door discussies over migratie, discriminatie en de oorlog in Gaza. Van hen zegt een overweldigende meerderheid (87%) dat dit gevoel het afgelopen jaar is toegenomen. 43% van de jongeren geeft aan zich verdrietig te voelen door heftige discussies in de samenleving. Boosheid, irritatie en onverschilligheid zijn andere veelgehoorde emoties.
“De discussie wordt steeds persoonlijker,” vertelt een van de jongeren. “Ik voel me niet vrij om te zeggen en denken wat ik vind en voel.” Anderen noemen expliciete redenen voor hun uitsluiting: “Omdat ik Moslima ben” of “Omdat ik een Joodse achternaam heb.”
© UNICEF/Nederland
Binnen UNICEF’s jongerenpanel klinken vergelijkbare zorgen. Een jongere deelt: “Mijn hele leven heb ik te maken gehad met opmerkingen over mijn huidskleur. Maar na de rellen volgend op de wedstrijd Ajax tegen Maccabi Tel Aviv en de uitspraken van politici, lijkt racisme te worden gelegitimeerd. Het wordt erger.”
“De ervaringen van jongeren zijn te pijnlijk om te negeren,” zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Veel kinderen en jongeren voelen zich buitengesloten en vinden dat de samenleving steeds verder verdeeld raakt. Dit is niet alleen zorgwekkend, het vraagt om actie.”
UNICEF roept iedereen in de samenleving op om niet weg te kijken: luister naar jongeren en naar hun ervaringen. Uit de peiling blijkt dat jongeren een specifieke rol voor de politiek zien: beter samenwerken en meer doen om mensen bij elkaar te brengen. “De politiek heeft een sleutelrol in het verminderen van polarisatie en het herstellen van het vertrouwen bij jongeren,” stelt Laszlo. “Het is hun verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven: laat zien dat je op een respectvolle manier van mening kunt verschillen.
UNICEF Nederland voert de komende tijd meer gesprekken met jongeren, omdat zij zelf het beste kunnen aangeven wat hen raakt en wat zij nodig hebben. Laszlo: “Deze gesprekken met jongeren zijn belangrijk, niet alleen om hun zorgen en ervaringen verder te begrijpen, maar ook om inzicht te krijgen in de mechanismen van uitsluiting en polarisatie die hun dagelijks leven beïnvloeden.”