‘De eerste keer voor de klas was spannend, maar ik voelde meteen: dít is leuk!’

Ingeborg Beuken

Dit is... Ingeborg Beuken - jeugdvoorlichter
UNICEF-vrijwilliger sinds 2010
Wat doet een jeugdvoorlichter? Een jeugdvoorlichter geeft gastlessen over kinderrechten in de bovenbouw van de basisschool, met behulp van eigentijds UNICEF-lesmateriaal. 

Ingeborg: “Het allerleukste aan dit werk? Dat zijn de kinderen, zonder twijfel! Kinderen zijn zo eerlijk en onbevangen in wat ze zeggen en vragen. Je begint en hun verhalen komen vanzelf. Als ik merk dat kinderen in mijn les iets nieuws ontdekken of zich ergens bewust van worden – dat is geweldig. Daar haal ik heel veel positieve energie uit.” 

Ervoor gaan

“Ik ben inmiddels al 12,5 jaar vrijwilliger voor UNICEF. Ik zag ooit een advertentie waarin ze jeugdvoorlichters vroegen en dat sprak me direct aan. Ik heb me aangemeld, een training gevolgd en mezelf erin ondergedompeld. Als ik ergens voor ga, dan gá ik er ook voor. Het werk bleek heel goed bij me te passen. Ik voelde me vrij voor de klas, het lukte me om de aandacht van de kinderen te vangen en iets over te brengen. Natuurlijk was de eerste keer lesgeven spannend, maar ik voelde ook meteen: dít is leuk! En met elke gastles groeide ik verder in mijn rol. Ook dankzij leerkrachten die me hielpen met waardevolle feedback.”

“Het is eyeopener voor kinderen dat UNICEF er ook voor hén is”

Ingeborg is jeugdvoorlichter
UNICEF-jeugdvoorlichter Ingeborg staat voor de klas

Ingeborg laat een filmpje zien op het digibord. UNICEF stelt modern lesmateriaal ter beschikking om de gastlessen mee te geven.

Ingeborg laat een filmpje zien op het digibord. UNICEF stelt modern lesmateriaal ter beschikking om de gastlessen mee te geven.

‘Kinderen willen zelf ervaren’ 

“Als jeugdvoorlichter kun je je werk heel zelfstandig doen. Je legt zelf contacten met scholen en je vult je eigen agenda. Je ‘collega’s’ zijn de andere vrijwilligers in jouw regio maar óók de andere jeugdvoorlichters door heel Nederland. Met hen wissel je kennis en ervaringen uit. Ik vind die zelfstandigheid een groot voordeel. Maar het moet je wel liggen. Het vraagt om creativiteit en ondernemerszin. Al kun je natuurlijk terugvallen op een stevige basis. Zo kun je prachtig nieuw lesmateriaal gebruiken. Hartstikke leuk en interactief. Kinderen willen niet alleen luisteren. Ze willen meedoen en ervaren. De les focust op kinderrechten. Die gelden voor álle kinderen, dus ook voor de klas zelf. Dat is vaak al een eerste eyeopener: ‘Hé, UNICEF is er ook voor mij!’ Dan gaan we op onderzoek uit: welke kinderrechten zijn er nou eigenlijk? Wat merk je er van in jouw leven? En welke vind jij belangrijk? Ik daag de kinderen uit hun mening te geven. Alles op een speelse manier.” 

Blauw vlammetje 

“Ik doe nog meer vrijwilligerswerk, voor allerlei organisaties, maar UNICEF heeft een speciaal plekje in mijn hart. Persoonlijke groei vind ik belangrijk, en dat je iets doet dat impact heeft. Ik vind het fijn te voelen dat ik op mijn manier een steentje bijdraag aan een betere wereld. Een gastles is voor mij geslaagd als de kinderen na afloop enthousiast zijn. Ik hoop altijd dat er een klein blauw vlammetje aangestoken wordt dat héél lang blijft branden.” 

Jeugdvoorlichter worden iets voor jou? Lees hier de uitgebreide functie-informatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op