unicef-gastles in de klas

Geef les over kinderrechten

Werk je graag met kinderen? Lijkt het je leuk om af en toe voor de klas te staan? Word dan jeugdvoorlichter voor UNICEF. Je gaat langs op basisscholen en leert kinderen over kinderrechten. Heel belangrijk, want wie zijn rechten kent, kan voor zichzelf en anderen opkomen. 

Alle kinderen, waar ook ter wereld, hebben dezelfde rechten. UNICEF maakt zich hard voor die rechten. We vinden het dan ook heel belangrijk dat kinderen, ook in Nederland, meer leren over kinderrechten. Want alleen als je je rechten kent, kun je daarvoor opkomen. Als vrijwillige jeugdvoorlichter in het basisonderwijs draag je daar aan bij.

Dit ga je doen

Als jeugdvoorlichter geef je, na een trainings- en inwerkperiode, UNICEF-gastlessen in de bovenbouw van de basisschool. In overleg met de regionale coördinator benader je scholen, en plan en organiseer je de gastlessen. Je hebt de beschikking over modern lesmateriaal, waarmee je kinderrechten heel dichtbij het dagelijks leven van kinderen brengt. Je laat hen ervaren dat kinderrechten belangrijk zijn voor álle kinderen - ver weg en dichtbij.

Jouw profiel

Je hebt affiniteit met kinderen en het onderwerp kinderrechten. Je bent representatief, enthousiast, initiatiefrijk en creatief. Je hebt regelmatig op doordeweekse dagen een paar uur tijd om gastlessen te geven. Je staat open om jezelf didactische vaardigheden eigen te maken en om te leren hoe je groepsprocessen kunt (bij)sturen. Heb je daar al ervaring mee? Mooi meegenomen!

Dit bieden we

  • Je vervult een waardevolle vrijwilligersfunctie, waarbij je kinderen iets belangrijks kunt meegeven.
  • Je krijgt een opleiding en begeleiding*, en je kunt jezelf didactisch ontwikkelen.
  • Je gebruikt het gastlesdraaiboek en onze gastlesmaterialen.
  • Je maakt deel uit van het landelijke vrijwilligersnetwerk van UNICEF.
  • Je hebt toegang tot Mijn UNICEF, het online platform voor en door vrijwilligers.
  • Je wordt uitgenodigd voor bijeenkomsten en trainingen, zowel in de eigen regio als landelijk.

* De opleiding tot jeugdvoorlichter bestaat uit twee delen: een e-learning die je op een zelfgekozen moment volgt en een (online) bijeenkomst die dieper ingaat op UNICEF en het geven van gastlessen. Beide delen zijn verplicht. Met je regionale coördinator stem je af welke begeleiding je verder nodig hebt (afhankelijk van je persoonlijke behoefte, kennis en ervaring).

Meer weten

Benieuwd wat het inhoudt om jeugdvoorlichter bij UNICEF te zijn? Lees mee met Ingeborgs verhaal. Via deze links vind je nog meer achtergrondinformatie: video ‘Wat zijn kinderrechten?’ pagina UNICEF in de klas en pagina Educatieve materialen.

In het vacatureoverzicht zie je in welke regio’s we jeugdvoorlichters zoeken. Zit jouw regio er niet tussen? Informeer naar de mogelijkheden via jeugdvoorlichters@unicef.nl

Heb je andere vragen? Neem dan contact op met Wil van Dijk of Nathalie Doolhoff, via e-mail secretariaatvo@unicef.nl of telefoonnummer 088 444 96 54 (op maandag, dinsdag en donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur).

Reageren

Wil je aan de slag als jeugdvoorlichter voor UNICEF, stuur dan een korte motivatie met CV naar jeugdvoorlichters@unicef.nl

UNICEF voert een actief Child Safeguarding beleid. Wij vragen van alle vrijwilligers naleving van onze gedragscode en ons vrijwilligersreglement.

Onze maatschappij is kleurrijk en UNICEF Nederland is dat ook. We streven ernaar dat onze medewerkers en vrijwilligers een afspiegeling zijn van de samenleving en het internationale karakter van onze organisatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op

UNICEF – voor ieder kind

Ieder kind kan de toekomst bepalen. Ieder kind verdient de kans om groots te worden. Sterker nog, daar heeft ieder kind recht op. Wij zijn UNICEF, ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie. We bieden hulp bij acute nood en hulp op de lange termijn. Zo bereiken we meer. Ook jouw inzet maakt een wereld van verschil. Voor nu én morgen.