Baurzhan uit kazachstan met zijn moeder

Vechten tegen taboes en schaamte

Aids is onder tieners en jongeren de belangrijkste doodsoorzaak. Dat heeft meerdere oorzaken: ze krijgen hiv via onveilige seks of seksueel geweld, slikken minder trouw hun medicijnen of willen zich uit schaamte niet laten testen.

UNICEF zorgt ervoor dat jongeren seksuele voorlichting en medische zorg krijgen. Ook proberen we taboes rond hiv en aids te doorbreken en seksueel geweld tegen meisjes te stoppen. Een van de resultaten: tussen 2010 en 2018 is het aantal jaarlijkse nieuwe hiv-infecties onder meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar gedaald met 25 procent.

Baurzhan

De 14-jarige Baurzhan uit Kazachstan raakte als baby via een bloedtransfusie besmet met hiv. Hij helpt lotgenoten via een door hemzelf opgerichte organisatie. Baurzhan was de eerste tiener in Kazachstan die openlijk voor zijn hiv-status uitkwam.

Mulanje Teen Club

Veel leden van de Mulanje Teen Club in Malawi hebben hiv en praten met elkaar en met sociaal werkers over de problemen en uitdagingen die daarbij komen kijken. Dankzij de club voelen ze zich minder eenzaam en krijgen ze meer zelfvertrouwen (de hiv-status van de meisjes op de foto is onbekend).

Moisés

Toen de Braziliaanse Moisés 18 jaar was, ontdekte hij dat hij hiv had. Nadat hij van de klap was bekomen, sloot hij zich aan bij een initiatief van de stad São Paulo, de lokale organisatie Viração en UNICEF. Nu test hij leeftijdgenoten op hiv en helpt hij hen ook op andere manieren.