Op 18 mei 2025 presenteerde een delegatie van de Kinderklimaattop hun rapport aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat.
© UNICEF NL
© UNICEF NL
Wat vinden kinderen en jongeren belangrijk als het om klimaat gaat? En hoe hebben zij dit meegegeven aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat?
Een loods vol volwassenen luisterden naar jongeren en kinderen op het podium. In een panelgesprek deelden zij hun perspectieven op hoe we in een veranderend klimaat kunnen leven. Hun boodschap was helder: betrek als burgerberaad het perspectief van de jeugd bij het opstellen van het advies aan het kabinet en de Tweede Kamer.
De kinderen en jongeren, tussen de 9 en 18 jaar oud, onderstreepten hoe belangrijk het is dat hun generatie gehoord wordt. "Wij zijn de generatie die het meest te maken krijgt met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom moet onze stem gehoord worden, wij zijn de toekomst" aldus een van de sprekers op het podium.
Tijdens het panel bespraken de jongeren hun ideeën en toekomstbeelden over omgaan met eten, reizen en spullen. Hoewel ze niet allemaal hetzelfde dachten, waren hun perspectieven inspirerend voor de deelnemers van het burgerberaad. Het rapport werd onder luid applaus formeel overhandigd aan een delegatie deelnemers van het burgerberaad op het podium.
Het rapport is gebaseerd op de uitkomsten van de Kinderklimaattop, waarvan UNICEF Nederland de Jongerendag (leeftijd 12 tot 18 jaar) organiseerde op 18 april en de Kleine Ambassade de Kinderdag op 9 mei. Op het UNICEF kantoor dachten 26 jongeren door middel van discussies, dilemma’s en creatieve opdrachten na over de vraag: hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat, nu en in de toekomst?
Jongeren spraken in april met elkaar over de onderwerpen en presenteerden hun posters met ideeën.
© UNICEF NL/Goverde
Jongeren spraken in april met elkaar over de onderwerpen en presenteerden hun posters met ideeën.
© UNICEF NL/Goverde
Omdat deelname aan het burgerberaad pas vanaf 16 jaar mogelijk is, is de stem van jongere kinderen er officieel niet in vertegenwoordigd. Toch raken de besproken thema’s juist ook hun dagelijks leven. Daarom vindt UNICEF, als VN-kinderrechtenorganisatie, het essentieel dat het perspectief van kinderen en jongeren wordt meegenomen in het advies aan het kabinet en de Tweede Kamer. "Kinderen en jongeren hebben op basis van het Kinderrechtenverdrag recht op participatie," stelt Naomi Braunstahl van UNICEF. "Hun unieke kijk op de toekomst verrijkt het klimaatbeleid. Daarnaast moet hun belang voorop staan bij beslissingen van de overheid".
Eind september overhandigt het burgerberaad het advies aan het kabinet en de Tweede Kamer.