Onderwijs geeft gevluchte kinderen een toekomst

24 december 2018

Veel Syrische kinderen verblijven al jaren als vluchteling in Libanon, wachtend op meer veiligheid in hun eigen land. Hoe is het gesteld met het onderwijs voor deze kinderen?

Syrische kinderen in Ersat, Libanon. Ze hebben UNICEF Basics gekregen om de winter door te komen. UNICEF zorgt er ook voor dat ze onderwijs krijgen.

Syrische kinderen in Ersat, Libanon. Ze hebben UNICEF Basics gekregen om de winter door te komen. UNICEF zorgt er ook voor dat ze onderwijs krijgen.

Syrische kinderen in Ersat, Libanon. Ze hebben UNICEF Basics gekregen om de winter door te komen. UNICEF zorgt er ook voor dat ze onderwijs krijgen.

Van de 8,4 miljoen Syrische kinderen zijn er ruim 2,5 miljoen (ongeveer 30 procent) gevlucht naar buurlanden als Libanon, Turkije en Jordanië. "We hebben hier geen grote opvangkampen zoals we die in andere landen hebben," vertelt Violet Speek, adjunct-directeur namens UNICEF in Libanon. "Alle vluchtelingen zijn in de dorpen terechtgekomen waar ook voornamelijk arme Libanezen wonen. Van de gevluchte Syriërs leeft 80 procent daar in half afgebouwde woningen, in een garage of bij andere families in huis. De rest - dat zijn zo’n 220.000 mensen - woont bij boeren op het land, in kleine, informele kampen met tien tot vijftig tenten. Er zijn 2020 van die kampjes en de meeste zijn niet aangesloten op de watervoorziening of de riolering."

Bijscholingsprogramma’s

Momenteel wonen er 630.000 Syrische kinderen van 3 tot 18 jaar in Libanon, waar een leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot 15. Violet Speek: "Driekwart van de Syrische leerplichtigen volgt nu een vorm van onderwijs. 65 procent gaat naar de Libanese openbare school en de rest volgt informele vakkenpakketten met steun van UNICEF. Veel vakken op de Libanese scholen worden in het Engels of Frans gegeven. Voor de kinderen die deze talen niet kennen, hebben we speciale bijscholingsprogramma’s."

Basisbehoeften hard nodig

Na bijna acht jaar crisis is de situatie nog niet verbeterd voor Syrische gezinnen die het land hebben moeten ontvluchten. Voor veel gezinnen zijn de kosten te hoog om hun kinderen naar school te laten gaan. "In die families is het uithuwelijken van jonge dochters een soort financieel beschermingsmiddel geworden," zegt Speek. "Ook vanuit de hulporganisaties is er niet genoeg geld meer om al die kinderen naar school te krijgen. We kunnen kinderen hier trainen en leren overleven, maar kunnen ze niet een betere toekomst beloven. En dat komt door wat er in Syrië gebeurt. Zonder politieke oplossing blijven we in deze situatie. De basisbehoeften zijn nog steeds heel hard nodig. En een kind dat onderwijs krijgt, heeft betere kansen voor de toekomst."

Lees het hele artikel op de website van het NRC