‘Als voorzitter ben je ook meewerkend voorman’

UNICEF-vrijwilliger Norbert

Dit is... Norbert Dolman - voorzitter van het regioteam Parkstad Limburg
UNICEF-vrijwilliger sinds 2021
Wat doet de voorzitter van een (regio)team? Als voorzitter geef je leiding aan een team vrijwilligers en zorg je voor de representatie binnen een afgesproken werkgebied.

Norbert: “Ik kan niet tegen onrecht. Als ik ergens onrechtvaardigheid zie, dan wil ik iets dóen. Ik vind het inspirerend hoe UNICEF zich inzet voor de rechten van kinderen. Kinderen zijn kwetsbaar en kunnen hun eigen rechten niet beschermen. Het gaat je voorstellingsvermogen soms te boven dat er kinderen opgroeien zónder die rechten. Zonder de kans een toekomst op te bouwen, door welke oorzaken dan ook. Dat trek ik me aan. Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen om daar verandering in te brengen.” 

Betrokkenheid 

“Ik heb altijd bij de overheid gewerkt, de laatste vijf jaar als kabinetschef van de gouverneur van Limburg. Eenmaal met pensioen zocht ik een andere manier om invulling te geven aan mijn maatschappelijke betrokkenheid. Ook wilde ik mijn kennis, kunde en netwerk beschikbaar stellen. Mensen in mijn omgeving deden al vrijwilligerswerk voor UNICEF. Zij polsten mij om voorzitter van het regioteam Parkstad Limburg te worden. Eerst heb ik zelf research gedaan. Daarna ben ik gaan praten met een aantal betrokkenen, en dat klikte direct.” 

“De kracht van ons vrijwilligersnetwerk vind ik indrukwekkend”

Norbert is voorzitter van het regioteam Parkstad Limburg
UNICEF-vrijwilliger Norbert

Een feestelijk moment: Norbert huldigt een van de trouwe vrijwilligers binnen het regioteam Parkstad Limburg.

Een feestelijk moment: Norbert huldigt een van de trouwe vrijwilligers binnen het regioteam Parkstad Limburg.

Enthousiasme 

“Ons regioteam bestaat uit een groep van zo’n twintig vrijwilligers. De een helpt af en toe mee, de ander heeft een grotere, vaste taak. Maar we delen allemaal hetzelfde enthousiasme. We doen het sámen. Als voorzitter heb je een sturende, coördinerende en een verbindende rol. Maar je bent ook meewerkend voorman. Niet alleen bedenken, ook samen uitvoeren. Dat vind ik belangrijk.” 

Collecte 

“Mijn eerste ervaring met de kracht van ons vrijwilligersnetwerk was indrukwekkend. Tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade afgelopen zomer mochten we collecteren voor UNICEF. Een van onze vrijwilligers van het eerste uur heeft vele anderen weten te inspireren zich in te zetten. Dat was fantastisch! We hebben een prachtige dag beleefd en een mooi bedrag opgehaald. Zo’n ervaring geeft enorm veel energie.” 

Samenwerken 

“Ik ben nu ongeveer een jaar aan de slag als voorzitter. We zijn begonnen bij de basis, met het maken en uitvoeren van plannen. Komend jaar gaan we verder doorpakken! Samenwerken in de regio hoort daar voor mij ook bij. We hebben al contact met het vrijwilligersteam in de regio Maastricht. En ook met onze Duitse collega-vrijwilligers van UNICEF in Aken. Van oudsher hebben we veel contacten in het grensgebied, dus waarom niet? Plannen genoeg! Al hoort daar ook een uitdaging bij: hoe zorgen we dat we genoeg vrijwilligers hebben en houden, en hoe communiceren we effectief? Ook daarmee gaan we aan de slag.” 

Is een bestuurlijke rol in een (regionaal) coördinatieteam iets voor jou? Lees hier de uitgebreide functie-informatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op